Precizări ale directorului Termoenergetica privind avariile din reţeaua de termoficare a Bucureştiului

România are stocuri suficiente de gaze pentru a depăşi fără probleme această iarnă, iar interconexiunile cu celelalte state îi oferă securitate şi pe partea de energie electrică, au dat, din nou, asigurări autorităţile.

În acest sens, reprezentanţii Ministerului Energiei au respins informaţiile potrivit cărora ţara noastră nu ar dispune de suficiente resurse, iar dovadă sunt stocurile record de gaze din depozite şi producţia naţională.

În privinţa Capitalei, Claudiu Creţu, directorul Termoenergetica, preciza că avariile din reţeaua de termoficare au afectat, ieri, în special zona de sud, însă între timp, acestea au fost rezolvate. El a mai spus că există şi alte avarii punctuale şi, ca atare, reţeaua funcţionează la 80% din capacitate.

Claudiu Crețu: Au fost două avarii majore, una pe Magistrala 3 Sud, la care s-a lucrat în cursul zilei de ieri, până seara s-a rezolvat și astăzi, mare parte din București a revenit în parametri. Suntem iar la un procent de 80-90%, mai avem niște probleme punctuale și mai avem de rezolvat sectorul 5, unde, la CET Progresul, e nevoie să se pornească încă un cazan. Sunt probleme inerente la începutul sezonului, pentru că, așa cum am spus, capacitățile sunt vechi, este nevoie de investiții, este nevoie de capacități noi, flexibile, care să poată da energia termică rapid.

Realizator: Directorul Termoenergetica a mai spus că perspectiva anului 2023 aduce şi elemente pozitive, pentru că există fonduri europene pentru reabilitarea a 400 din cei 1.000 de kilometri de reţea de termoficare, după cum ne-a transmis reporterul RRA Bogdan Isopescu./ctuluc/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 noiembrie