Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Senatorii şi deputaţii au votat Declaraţia Parlamentului României referitoare la comemorarea foametei deliberate din anii 1932-1933 din Ucraina, Holodomor. Declaraţia, citită în plen de iniţiatorul demersului, deputatul Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petreţchi, recunoaşte Holodomorul drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanităţii şi condamnă ferm acest act îndreptat împotriva poporului ucrainean, soldat cu milioane de victime, marcat de masive încălcări ale celor mai elementare drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, precum şi de o imensă suferinţă. Totodată, documentul exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care a suferit în această tragedie, aducând un omagiu milioanelor de victime ale foametei artificiale din 1932-1933. Declaraţia mai condamnă ferm modalitatea criminală similară prin care românii din Basarabia au fost supuşi foametei deliberate, artificiale, pentru forţarea colectivizării din 1946-1947 şi exprimă sprjinul pentru protejarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Integrarea europeană s-a bazat pe disponibilitatea reconcilierii şi asumării tragicelor momente din istoria secolului XX, precum şi pe recunoaşterea faptului că reconcilierea cu un trecut dificil nu echivalează cu o vină colectivă, ci formează o bază stabilă pentru construcţia unui viitor european comun, fondat pe valori şi principii larg împărtăşite, se arată în document. Potrivit acesteia, comemorarea tragediilor din istoria Europei ar trebui să ajute la prevenirea apariţiei unor circumstanţe sau evenimente similare în viitor.

2) Deputatul Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petreţchi, consideră Adoptarea declaraţiei politice referitoare la comemorarea foametei deliberate din anii 1932-1933 din Ucraina, în contextul comemorării a 90 de ani de la Holodomor, reprezintă un semnal puternic de susţinere şi solidaritate din partea României faţă de Ucraina şi poporul ucrainean, precum şi un gest firesc de omagiere a milioanelor de vieţi nevinovate, curmate brutal în acea perioadă. Din păcate, ceea ce am văzut în teribila tragedie de la începutul anilor 30 ai secolului trecut, vedem şi acum, în 2022, când se împlinesc 90 de ani de la cumplitul genocid, când Ucraina este atacată de către Rusia în cel mai brutal mod cu putinţă, fiind afectate, din nou, vieţile a milioane de ucraineni nevinovaţi, prin acţiuni îndreptate cu predilecţie împotriva populaţiei civile, inclusiv prin crearea şi susţinerea crizei energetice, alimentare, economice şi umanitare. Parlamentul României s-a numărat printre primele Legislative care, prin declaraţia de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, a condamnat în cei mai duri termeni agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a adăugat Petreţchi.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.