Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) România va continua să susţină Ucraina, şi nu doar în privinţa refugiaţilor. Secretarul de stat din Ministerul de Externe Daniela Gîtman a anunţat la Kiev un ajutor de 300 de mii de euro, care va fi distribuit prin Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi celor care au de suferit în această perioadă. Pentru Ucraina sprijinul UE este esenţial nu doar pentru că susţine rezistenţa în faţa invaziei Rusiei, dar şi din perspectiva sancţiunilor economice aplicate Moscovei.

Daniela Gîtman a declarat că solidaritatea noastră va fi acordată Ucrainei până la sfârşit. Vrem ca Ucraina să câştige acest război şi apoi ca noi, statele membre ale UE, împreună cu UE şi cu instituţiile financiare, să ne angajăm întrun proces îndelungat de reconstrucţie. Traversarea acestei perioade de iarnă este foarte importantă, a spus ea.

2) Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a declarat la o  întâlnire cu ataşaţii militari străini acreditaţi în România, că din februarie şi până în prezent, după atacarea Ucrainei de către Rusia, peste 30 de mine marine au fost neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre, de către forţele navale din România, Turcia, Bulgaria şi Ucraina. El a evidenţiat contribuţia Forţelor Navale la asigurarea securităţii aliate în regiunea Mării Negre pe fondul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Încă din luna februarie, după atacarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia, Forţele Navale Române şi-au redimensionat activităţile planificate şi au asigurat, 24 de ore din 24, o prezenţă navală constantă în zona lor de responsabilitate, pe mare şi la gurile Dunării. Până acum, 3 mine marine au fost neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre de Forţele Navale Române, 4 de Turcia, două de Bulgaria şi restul de Ucraina. Prin Direcţia Hidrografică Maritimă au fost emise avize pentru navigatori, prin care se recomandă anumite rute de navigaţie pentru navele comerciale care transportă cereale şi alte mărfuri, din porturile ucrainene spre strâmtorile turceşti. Până acum, peste 900 de nave comerciale au tranzitat zona noastră de responsabilitate din Marea Neagră, de la nord la sud şi de la sud la nord, de la începutul lunii august, pe coridorul de tranzit dintre porturile Ucrainene şi Istanbul, a afirmat contraamiralul Mihai Panait.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.