Comisia Europeană este pregătită, în cursul acestei săptămâni, să înceapă discuţiile pe tema aplicării de noi sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană ar putea începe, până la sfârșitul acestei săptămâni, negocierile cu țările membre UE cu privire la pregătirea unui nou – al nouălea – pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, scrie Politico, citând surse bine informate din rândul oficialilor UE.

Potrivit oficialilor UE, comisia este pregătită săptămâna aceasta să înceapă negocierile cu țările UE privind măsurile restrictive care vor fi incluse în noul pachet de sancțiuni. Ziarul notează că o astfel de activitate a Bruxelles-ului este o concesie oferită Varșoviei, care a cerut să includă plafonul de preț al petrolului rusesc în cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Potrivit ziarului, luni, negociatorii UE au reluat negocierile privind stabilirea unei limite specifice pentru preţul petrolului rusesc.

UE urma să anunțe rezultatele săptămâna trecută, dar nu s-a ajuns la niciun acord. Bloomberg a relatat că de fapt Comisia Europeană a propus să se stabilească un plafon de preț la 65 de dolari pe baril, dar Polonia și țările baltice sunt în favoarea unui nivel mai scăzut al prețurilor, în timp ce Grecia, Malta și Cipru nu doresc un plafon de preturi sub 70$.

Totodată, măsurile UE luate împotriva petrolului rusesc vor intra în vigoare pe data 5 decembrie. Astfel, țările blocului comunitar se află sub presiunea unor termene reduse – a menționat agenția./vdraguta/dsirbu

www.rosbalt.ru – 29 noiembrie