Elon Musk: „În șase luni, cipul Neuralink va fi implantat în creierul unei ființe umane”

„Mă aștept ca primul dispozitiv Neuralink să fie testat pe o ființă umană în termen de șase luni”. Elon Musk stabilește un termen limită pentru un experiment care s-ar putea dovedi a fi o nouă etapă de neuitat în istoria sa plină de proiecte foarte ambițioase. Compania Neuralink dezvoltă un cip care să fie implantat în creier, care permite persoanei să interacționeze cu un dispozitiv extern. Obiectivul final este de a oferi persoanelor cu dizabilități capacitatea de a se mișca și de a comunica.
Lansată în 2016, compania Neuralink a efectuat până acum teste pe animale, ultimul prezentat publicului a fost în urmă cu peste un an: o maimuță capabilă, grație implantului cerebral, să joace pe un videogame într-un mod total autonom. Acum, Neuralink vrea să facă ultimul pas. „Vrem să fim foarte atenți și, în special, siguri că va funcționa, înainte de a implanta cipul în creierul unei ființe umane. Dar, între timp, am prezentat FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA) toată documentația noastră. Probabil, în aproximativ șase luni vom putea testa Neuralink pe o ființă umană”, a afirmat Musk în cadrul unui eveniment organizat pentru a informa publicul asupra proiectului.
Evenimentul a fost programat inițial pentru 31 octombrie, apoi amânat fără explicații. Neuralink, cu sediul în San Francisco Bay Area și la Austin, în Texas, și-a propus încă de la apariția sa misiunea de a crea un cip capabil să controleze dispozitive electronice complexe, care să permită persoanelor cu paralizie să-și recapete abilitățile motorii, dar și să sfideze bolile cerebrale degenerative, precum Parkinson și Alzheimer. Fără a neglija studierea posibilităților oferite de simbioza dintre creierul uman și inteligența artificială.
Entuziasmul este frânat de incapacitatea demonstrată până acum de Neuralink de a respecta termenele stabilite. Potrivit programului, experimentul pe oameni ar fi trebuit să înceapă până la sfârșitul anului 2022, iar dezamăgirea lui Musk ajunsese până la punctul de a se gândi la o investiție în concurentul Synchron, care a obținut undă verde de la FDA în 2021 și în iulie anul trecut a implantat efectiv dispozitivul său la un pacient din Statele Unite, după ce a finalizat teste pe patru persoane din Australia. Acum, Musk spune lumii că încă mai crede în Neuralink./oavram
https://www.repubblica.it/
Traducerea: Oana Avram