Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Organizarea la Bucureşti a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO reprezintă o recunoaştere a rolului pe care România îl are în cadrul Alianţei, a afirmat ministrul de externe, Bogdan Aurescu. El a mai spus că suportul logistic oferit de ţara noastră Ucrainei va juca un rol relevant atunci când se va pune problema reconstrucţiei acestei ţări. El a adăugat că organizarea acestei reuniuni la câteva sute de kilometri de linia frontului din Ucraina are semnificaţia solidarităţii Alianţei Nord-Atlantice, solidarităţii din partea României pentru Ucraina, pentru poporul ucrainean, în faţa agresiunii Federaţiei Ruse. În acest context, Aurescu a amintit sprijinul multidimensional al României, cu accent pe sprijinul umanitar pentru cei peste 2,9 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut frontiera în România. De asemenea, el a amintit facilitarea tranzitului de grâne şi alte produse agricole, peste 8,4 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.

2) Ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău, a menţionat beneficiile Parteneriatului Strategic Consolidat dintre România şi Italia şi ale apartenenţei comune la Uniunea Europeană în a face faţă crizelor succesive reprezentate de pandemie, agresiunea rusă împotriva Ucrainei, creşterea preţurilor la energie şi efectele sale asupra economiei mondiale.

Într-o intervenţie la un eveniment de Ziua Naţională a României, la Roma, Gabriela Dancău a evidenţiat rolul important ocupat de România pe scena internaţională prin găzduirea la Bucureşti a reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, concentrată pe oferirea de sprijin Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi consolidarea angajamentelor de securitatea ale NATO la Marea Neagră.

3) De la începerea conflictului din Ucraina, aproape 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Din 18 martie 2022 au fost emise peste 91.500 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. Gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 25-30%.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.