Filmul „Triangle of sadness”, triumfător la European Film Awards

Satira anticapitalistă „Triangle of sadness”, regizată de suedezul Ruben Ostlund, a câștigat premiul pentru cel mai bun film al anului la European Film Awards.
De asemenea, italianul Marco Bellocchio a câștigat premiul pentru Innovative Storytelling, adică inovator al limbajului cinematografic, pentru pelicula sa „Esterno notte”. Regizorul, în vârstă de 83, de ani a comentat: „Aici, toată lumea vorbește engleza, dar italiana este o limbă frumoasă. Acest premiu pentru inovație creativă este foarte frumos pentru mine, cu atât mai mult cu cât sunt bătrân, adică am o vârstă la care oamenii se retrag în general”.
Filmul lui Ostlund, regizorul care în 2017 a primit premiul pentru cel mai bun film european cu „The Square”, „a făcut bis” cu cea mai râvnită recunoaștere, dar și cu premiul pentru cel mai bun regizor și cel mai bun scenarist. Filmul a câștigat și premiul pentru cea mai bună interpretare masculină prin actorul croato-danez Zlatko Buric, premiat pentru rolul miliardarului rus recalcitrant, care devine un revoluționar la bordul „Navei proștilor”, yachtul pentru croaziere de lux. Ploaia de premii pentru filmul lui Ostlund, deja distins cu Palme d’Or la Cannes, este cu siguranță o deschidere de drumuri în vederea Premiilor Oscar.
Premiul pentru cea mai bună actriță i-a revenit – virtual, conectată online de acasă – luxemburghezei Vicky Krieps, pentru portretul intens al Elisabetei de Bavaria în filmul „Corsetul împărătesei”, regizat de austriaca Marie Kreutzer.
Laura Samani din Trieste a câștigat premiul revelație (European Discovery) cu „Piccolo corpo”, povestea poetică a călătoriei Agatei, o mamă care în nordul Italiei la începutul secolului al XX-lea își pierde fiica la naștere și vrea să o îngroape acolo unde poate există încă speranță. (www.rainews.it – 11 decembrie 2022)/oavram