Dezbaterile din Parlamentul European de la Strasbourg

Realizator: Pavel Ionescu – Avem nevoie de România şi Bulgaria în Schengen, a insistat din nou, în această după-amiază comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a promis într-o dezbatere în Parlamentul European că aceasta va rămâne principala sa prioritate pentru anul viitor. Practic, în unanimitate, reprezentanţii gruprurilor politice au condamnat, la Strasbourg, veto-ul dat, săptămâna trecută, de Austria şi Ţările de Jos faţă de aderarea Bulgariei şi a României la Schengen. Cele două ţări merită să devină membre cât mai rapid şi au îndeplinit toate criteriile necesare, au fost printre ideile centrale ale luărilor de cuvânt şi s-a insistat pe necesitatea aplicării unor reguli identice pentru toate ţările europene. Cătălin Purcaru a urmărit dezbaterea din Parlamentul European:
Reporter: Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene este convinsă că România și Bulgaria au toate structurile și procedurile necesare și merită să facă parte din spațiul european de liberă circulație, a afirmat Vladimír Balaš, ministrul ceh al tineretului, educației și sportului. El a subliniat că vor continua demersurile pentru intrarea în familia Schengen în viitorul apropiat, a celor două state. Consiliul va continua eforturile în următorul semestru, iar președinția suedeză și-a exprimat determinarea în acest sens, a precizat Vladimír Balaš:
Vladimír Balaš: Rămânem convinși că finalizarea Spațiului Schengen, incluzând în Bulgaria și România, ar reprezenta un moment extrem de important pentru a îmbunătăți funcționarea granițelor externe ale Uniunii Europene.
Reporter: Comisarul european Ylva Johansson și-a exprimat dezamăgirea în privința rezultatului votului din Consiliul JAI, în condițiile în care, spunea oficialul european, cele două state îndeplinesc de 11 ani criteriile pentru aderare. Ylva Johanson a dat asigurări că aderarea României și Bulgariei rămâne prioritatea sa:
Ylva Johansson: Uniţi suntem puternici. În calitate de Uniune trebuie să urăm bun venit acum României și Bulgariei în Spațiul Schengen, așa cum am promis să o facem și așa cum merită, așa cum este corect. Dacă nu facem acest lucru, atunci pur și simplu facem jocurile Rusiei, le permitem să ne divizeze, să ne spargă unitatea.
Reporter: Liderul delegației social-democraților, Dan Nica, a afirmat că trebuie să existe un răspuns european la refuzul Austriei din partea tuturor celor care cred în valorile europene:
Dan Nica: Şi să-i spunem domnului cancelar Nehammer și acelei părți din guvernul austriac care a avut această decizie și această atitudine rușinoasă, că România nu merită așa ceva, că trebuie să fie recunoscută ca țară, parte a UE, că noi, românii, suntem cetățeni europeni și suntem mândri că suntem români și acest lucru înseamnă că trebuie să fim recunoscuți ca atare de către toată lumea. România trebuie și merită să fie în Spațiul Schengen.
Reporter: Eurodeputatul Siegfried Mureșan a subliniat că aderarea la zona Schengen este un obiectiv fundamental pentru România şi a precizat că toate eforturile făcute pentru îndeplinirea condițiilor de aderare au fost confirmate de către oficialii europeni:
Siegfried Mureşan: Dezabrobăm poziționare Austriei, o considerăm nejustificată, este o nedreptate la adresa oamenilor. Ştim că argumentele sunt în favoarea noastră, știm că cifrele sunt în favoarea noastră. Vă cer să respingem populismul. Vă cer să respingem ca Parlament European toate argumentele nejustificate. Să folosim argumente obiective, cifre oficiale ale instituțiilor europene. România nu este sursa migrației. Nu a fost niciodată. Obiectivul nostru este să aderăm la Spațiul Schengen și vom lucra cu toată lumea pentru a ne atinge acest obiectiv.
Reporter: Eurodeputatul Dacian Cioloș a cerut includerea subiectului aderării pe agenda Consiliului European de Iarnă:
Dacian Cioloş: Aderarea României la Shengen a devenit o problemă politică europeană, pentru că veto-ul Austriei în Consiliul JAI nu are de-a face cu niciun criteriu Shengen și cu politica de azil și migrație și asta trebuie discutat și rezolvat în Consiliu European. Subiectul, șefi de stat și de guvern, e mâinile voastre și în primul trimestru al anului viitor acest subiect trebuie închis.
Reporter: Eurodeputații au cerut inclusiv apărarea Tratatului de la Maastrich prin reclamarea abuzului din partea Austriei la Curtea de Justiție a UE./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie)