Eficiența colectării taxelor în Ungaria, un succes uriaș

În ceea ce privește îmbunătățirea colectării taxelor, Ungaria se află la egalitate cu Germania, depășind chiar şi Austria. Dar nu tendința de plată a impozitelor este cea care stă la baza acestei situații.
Portalul de știri ungar, G7.hu a investigat cât de eficient colectează statul ungar taxele și impozitele care îi revin. Analiza aprofundată arată că economia subterană a fost efectiv măturată, dar că acest lucru nu se datorează în primul rând unei tendințe mai mari de a plăti impozite sau a unei schimbări în percepția publică a fraudei, ci mai degrabă a evoluțiilor tehnologice care forțează această schimbare (casa de marcat online, sistemul electronic de control al transporturilor).
Unul dintre cei mai buni indicatori ai acestui proces este evoluția decalajului fiscal. După cum arată o analiză recentă a Niveus Consulting Group, diferența de impozitare (diferența dintre impozitul preconizat și impozitul colectat) în Ungaria a fost de 22% în 2010, dar până în 2020 a scăzut la 5,1%, iar această cifră este chiar mai bună faţă de așteptările anterioare. De fapt, Ungaria a fost campioana europeană în ceea ce privește reducerea diferenței de impozitare în ultimii 10 ani, nicio altă țară neavând o asemenea reducere.
Astfel, Ungaria a atins nivelul Germaniei (4,8%), dar a devansat deja şi Austria (8,6%) și Franța (8%), și este la ani lumină distanță de indicatorul de 35,7% din România.
Cifrele arată că digitalizarea a fost foarte profitabilă pentru statul ungar, deși dezvoltările au costat mult, surplusul de 580 de miliarde este doar rezultatul unui singur an din ultimii aproape 12 ani./vblanka/atataru
https://infostart.hu/gazdasag/2022/12/15/oriasi-siker-a-magyar-adobeszedes-hatekonysaga