Economia va fi cea care va defini viitorul Balcanilor de Vest – declară premierul sârb Aleksandar Vucic

Prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, luni seară, la Londra, că viitorul Balcanilor de Vest nu va fi stabilit de politică, ci de economie. „Cred că politica nu mai este atât de importantă, economia este cea care defineşte viitorul Balcanilor de Vest”, a spus Vucic la începutul prelegerii sale de la London School of Economics (LSE). „Serbia este dedicată drumului spre UE, nu vom cere nimănui să ne accepte, noi trebuie să punem în aplicare reformele pentru ca să merităm acest lucru”, a menţionat Vucic, care a adăugat că Serbia are relaţii bune cu Rusia, Emiratele Arabe Unite, China, dar a subliniat că cel mai important lucru „este modernizarea şi continuarea reformelor”. „În fiecare zi mă schimb, progresez. Noi nu suntem perfecţi, dar încercăm din greu să facem Serbia un loc mai bun pentru poporul nostru”, a spus premierul. Reamintind că şi el a lucrat cândva într-un magazin din Londra pentru două lire sterline pe zi, Vucic a spus studenţilor: „Voi sunteţi într-o poziţie mai bună”. În faţa unui amfiteatru plin, Vucic a declarat că „nimeni nu este de neatins, nimeni nu va putea să se îmbogăţească pe seama statului”. El a amintit că poliţia i-a arestat pe cei responsabili pentru atacul asupra brutăriilor şi cofetăriilor albaneze din Serbia.

După prelegere, Vucic a răspuns la întrebările adresate de cei prezenţi în sală. Întrebat despre cenzura din mass-media, el a spus că în Serbia nu există nicio cenzură, adăugând că este uşor ca cineva să-l atace din cauza trecutului său. „Am auzit acuzaţii grave pentru care nu există nicio dovadă”, a spus el.
În ceea ce priveşte vizita lui Vladimir Putin la Belgrad, Vucic a spus că „rolul Rusiei în eliberarea Belgradului este un motiv foarte evident pentru care l-am invitat pe Putin la paradă”. „Vrem să păstrăm relaţii bune cu Rusia, dar acestea nu vor schimba obiectivul nostru strategic, respectiv aderarea la UE”, a afirmat el.
La întrebarea despre proiectul South Stream, prim-ministrul a răspuns că Serbia a semnat un contract bun. „Am semnat un contract bun cu Rusia privind South Stream, dar am decis să nu începem lucrările – aceasta este acum o chestiune între UE şi Rusia”, a spus el.

Referindu-se la recentul incident de la meciul de fotbal Serbia-Albania, Vucic a declarat că „şi UEFA a decis să acorde Serbiei victoria cu 3-0, din cauza dronei albaneze, şi că tot incidentul a fost declanşat de steagul Albaniei Mari”. În privinţa relaţiilor cu Albania, Vucic a amintit că recent, după mai mulţi ani, a fost restabilită ruta aeriană de la Belgrad la Tirana şi că acesta este un semn bun. „Despre relaţiile sârbo-albaneze ar trebui să vorbim fără resentimente, trebuie să ne concentrăm asupra legăturii dintre economiile noastre”, a spus Vucic. Întrebat care sunt sectoarele-cheie ale dezvoltării economice a Serbiei, primul-ministru a spus că acestea sunt: mineritul, sectorul IT şi industria auto. El a adăugat că este foarte mândru de compania aeriană naţională Air Serbia, care „este un bun exemplu de parteneriat public-privat de succes şi cea mai bună companie aeriană din regiune”.
La final, Vucic a adăugat că speră că în curând va avea loc o relaxare a regimului de vize al Marii Britanii pentru cetăţenii Serbiei, dar că aceasta depinde de guvernul britanic. Vucic efectuează o vizită de două zile la Londra, în timpul căreia se va întâlni cu ministrul britanic de externe, Philip Hammond şi cu primarul Londrei, Boris Johnson.

www.tanjug.rs – 28 octombrie