EURACTIV: România nu va contesta la Curtea UE vetoul Austriei privind Schengen

Președintele Klaus Iohannis le-a răspuns românilor care cer boicotarea bunurilor și firmelor austriece pentru că Viena a votat contra aderării României la Schengen spunând că preferă o soluție diplomatică care să nu implice curtea UE.

Austria a fost săptămâna trecută singurul stat Schengen care a folosit veto pentru a respinge aderarea României la clubul fără vize, ceea ce a făcut ca multe voci din România să ceară în replică boicotarea produselor și companiilor austriece.

Dar, afirmă Iohannis, „nu va exista un boicot al statului sau autorităților publice împotriva Austriei”, întrucât o soluție diplomatică e de preferat unei dispute politice.

Iohannis a criticat totuși Austria pentru că i-a cășunat pe România și Bulgaria.

„Vinovații nu se află la București, nici în România”, a declarat Iohannis înaintea reuniunii UE-ASEAN de la Bruxelles, observând că guvernul austriac și-a schimbat opinia aproape peste noapte din cauza unor probleme politice interne.

„Austria nu i-a cerut noi condiții României, ci Comisiei Europene. Dar argumentul Austriei nu a fost conceput împotriva României sau Bulgariei. A folosit această etapă [Consiliul JAI – n.a.] pentru a arăta că are prea mulți imigranți și că spațiul Schengen nu ar trebui extins”, a precizat Iohannis.

Iohannis a mai spus că România nu se va adresa în această chestiune Curții UE de la Luxemburg, adăugând că la sfârșitul acestei săptămâni va prezenta problema Consiliului European, deși e vorba de o chestiune care trebuie decisă de miniștrii de justiție ai UE la viitoarele consilii JAI.

Vetoul Austriei va duce probabil la o amplificare a euroscepticismului în România, întrucât îi va face pe români să se simtă „cetățeni de clasa a doua”, a declarat președintele, exprimându-și totuși speranța că odată ce va apărea o soluție oamenii vor vedea votul Austriei ca pe „o sincopă, nu o respingere”.

Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

Romania will not challenge Austria’s Schengen veto in EU court

Traducere: Andrei Suba/asuba/rlambru

EURACTIV (Belgia) – 15 decembrie