Laureații celei de-a 34 ediții a Marelui Premiu Internațional URTI pentru Radio

Juriul URTI, alcătuit din șapte țări membre – Belgia, Benin, Camerun, Kosovo, Maroc, Portugalia și România -, a selectat laureații celei de-a 34 ediții a Marelui Premiu Internațional URTI pentru Radio. Președintele juriului a fost Davide Grosso, Director Proiecte Internaționale (International Music Council) și fost președinte al Comitetului de Legătură ONG-UNESCO (2020-2022). Tema competiției din acest an a fost ”Radio și Încredere”.

Ceremonia de decernare a premiilor fost organizată la Paris, la 15 decembrie.

Premiile pentru cele mai bune documentare radio au fost următoarele :

Marele Premiu URTI: Postul de radio, cel mai bun însoțitor al Peulh (cioban)

Realizator – Hermann Kouadio Kpokame, ORTB, Oficiul de Radiodifuziune și Televiziune Benin

Medalia de argint:  Less and less soul, realizator  Agnieszka Czyzewska Jacquemet, Radio Polonia Lublin

Medalia de bronz : O voce în noapte, istoria unui post partizan de radio, realizator Marcello Anselmo, RAI – Radioteleviziunea italiană RAI

Premiul  JACQUES MATTHEY-DORET DE LA DÉCOUVERTE : Food Radio, realizator Nahid Saadati, IRIB – Iran

În acest an, a fost inaugurată o nouă distincție, Premiul pentru opere digitale. Acest premiu a fost obținut de RTBF UKRAINE – Україна, program realizat de Radioteleviziunea Belgiană Francofonă.

Creată în 1949, URTI (Uniunea Radiofonică și Televizuală Internațională) este cea mai veche organizație audiovizuală și singura cu vocație total internațională. Această uniune profesională organizează schimburi de programe de televiziune și de radio, Mari Premii Internaționale audiovizuale, coproducții, ateliere de pregătire și acțiuni de promovare a creației audiovizuale mondiale.  (Carmen Ionescu)

RADOR (17 decembrie)