Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Secretarul de stat în Ministerul român al Apărării Simona Cojocaru şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la întâlnirea anuală cu ataşaţii apărării acreditaţi la Bucureşti. Simona Cojocaru a afirmat că 2022 a fost un an plin de provocări, în special pentru această parte a Europei. Războiul brutal şi nejustificat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, a general crize multiple, dar trebuie să remarcăm unitatea fără precedent la nivel NATO şi al Uniunii Europene. În acest an am intensificat cooperarea bilaterală, regională şi multilaterală şi am obţinut o întărire semnificativă a flancului estic aliat şi a regiunii Mării Negre. Pentru 2023, ne menţinem nivelul ridicat de ambiţie şi vom continua cu aceeaşi energie valorificarea cât mai eficientă a proiectelor comune, a adăugat Cojocaru.

Şeful Apărării a reamintit reacţia promptă şi credibilă a Alianţei pe flancul de est, după 24 februarie, când Rusia a declanşat războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Generalul Petrescu a transmis aprecieri ataşaţilor militari pentru intensificarea dialogului şi a coordonării reciproce. Armata română continuă actualizarea permanentă a documentelor de planificare, menţinându-se în reperele stabilite în Strategia de apărare a ţării (2020-2024): creşterea rolului României în UE, consolidarea profilului strategic al NATO şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, a adăugat Petrescu.

2) 30 de refugiaţi ucraineni adulţi beneficiază de cursuri gratuite de limba română oferite de Fundaţia ‘Inocenţi’ din Bistriţa, nord-vestul României, cursurile având loc în fiecare vineri. Fiind în contact direct cu familiile de refugiaţi ucraineni stabiliţi în municipiul Bistriţa încă din luna martie, am constatat că bariera cea mai mare cu care se confruntă aceştia este limba. Prin urmare, am decis să oferim cursuri gratuite de limba română. Până în prezent s-au înscris şi participă un 30 de adulţi, fiind distribuiţi în două grupe. Activităţile au loc în spaţiile noastre, în fiecare zi de vineri, în noul sediu, şi sunt susţinute de specialişti din echipa Inocenţi şi de un translator voluntar, au declarat reprezenzanţii Fundaţiei. În judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt înregistraţi peste 400 de refugiaţi ucraineni cu contracte de muncă, cei mai mulţi fiind relocaţi de o firmă germană din domeniul echipamentelor auto.

‘Inocenţi’ este o organizaţie non-profit care activează de peste 30 de ani, timp în care a derulat mai ales proiecte dedicate copiilor din medii defavorizate şi celor cu dizabilităţi.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.