Teatrul Național I.L. Caragiale din Capitală marchează la sfârșitul acestui an 170 de ani de la fondare

Teatrul Național I.L. Caragiale din Capitală marchează la sfârșitul acestui an 170 de ani de la fondare, 170 de ani de la nașterea patronului spiritual al instituției, marele dramaturg Ion Luca Caragiale, și 50 de ani de stagiune în actualul sediu din Piața Universității, clădirea în care a funcționat anterior, de pe Calea Victoriei, fiind distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acolo se aprindeau, pentru prima dată, pe 31 decembrie 1852 luminile în Teatrul ce Mare din București, devenit Național în 1876. În anul triplei aniversări, instituția a avut un număr record de premiere, 14, iar ultimele reprezentații sunt programate pe 30 decembrie când se joacă în toate sălile și pe toate scenele.

În aceeași zi se deschide în foaierul Sălii ‘Ion Caramitru’ o microexpoziție cu momente din istoria instituției. Vor fi expuse până la sfârșitul lunii ianuarie 2023 afișe vechi și exponate rare, obiecte provenite din fosta clădire a Teatrului Național, salvate din ruinele clădirii. În ultimele două zile din an sunt oferite publicului și tururi ghidate gratuite prin clădirea Naționalului bucureștean./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 decembrie