Ucrainenii, întrebaţi de autorităţi când vor să sărbătorească Nașterea Domnului

Ministrul pentru transformare digitală din Ucraina, Mihailo Fedorov, a anunţat un sondaj online în care ucrainenii sunt întrebaţi când preferă să sărbătorească Naşterea Domnului: pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie.

„Ministrul culturii și politicii informaționale și-a propus să efectueze sondaje în aplicația Diia cu privire la data sărbătoririi Crăciunului. Din ce în ce mai mulți ucraineni sărbătoresc pe 25 decembrie, așa cum face majoritatea lumii şi așa cum era în 1918, după proclamarea independenţei Republicii Populare Ucrainene” – a scris ministrul pe o reţea socială.

Un sondaj recent efectuat în Ucraina arată că numărul celor care susțin ideea de a sărbători Crăciunul nu pe 7 ianuarie, ci pe 25 decembrie a crescut semnificativ: de la 26% la 44%. Totodată, 31% dintre respondenţi se opun unei astfel de iniţiative.

În 2021, 58% dintre ucraineni propuneau sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie. Luna trecută, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (Mitropolia de Kiev) a anunţat că parohiile pot ţine o slujbă religioasă completă pe 25 decembrie, dacă vor să sărbătorească Naşterea Domnului conform calendarului gregorian./sdan/dsirbu

Agenția de presă RBC – 24 decembrie