Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Continuarea demersurilor pentru aderarea la spaţiul Schengen şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova sunt câteva dintre priorităţile diplomaţiei române în 2023, se arată în raportul anual al MAE – „Reperele acţiunii diplomatice a României”.
Astfel, în cadrul primului capitol, Raportul se concentrează pe acțiunea diplomatică a României în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, cu accent pe implicarea în facilitarea sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina, în acțiunea decisivă pentru prevenirea unei crize alimentare mondiale și pe sprijinul acordat Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul a două inițiative ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în anul 2022: crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, sub egida căreia au fost organizate deja trei reuniuni ministeriale, la Berlin, București și Paris, și a Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina, a cărei primă reuniune a avut loc în luna septembrie 2022, la Odesa.
„Anul 2022 a fost, fără îndoială, cel mai dificil an al diplomației române de după 1989, fiind marcat, la nivel regional și global, de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Pacea de pe continentul european, unde cetățenii nu au mai experimentat asemenea situații de la al Doilea Război Mondial, a fost zdruncinată, iar modul în care ne raportăm la scopul și mijloacele acțiunii noastre diplomatice s-a schimbat în mod radical. Diplomația română s-a adaptat rapid la noua realitate, acționând ca o veritabilă „diplomație de război”. Ca diplomați, nu pierdem niciodată din vedere scopul acțiunii noastre, acela de a servi interesele țării noastre și ale cetățenilor români, iar pentru aceasta, în ultimele luni, ne-am folosit întreaga capacitate de adaptare, acțiune și inovație. ,,Diplomația de război” pe care o facem din februarie până acum ne-a testat abilitățile, rezistența, reziliența, capacitatea de descoperi căi noi de acțiune și a inclus, fără a exagera, curajul de merge înainte în cele mai grele momente”, arată ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu în deschiderea Raportului.
În prima fază a războiului, am acționat pe palier umanitar, pentru a-i ajuta pe vecinii noștri ucraineni nevoiți să își părăsească locuințele din cauza atacurilor ruse, în colaborare cu toate statele și organizațiile care au transmis sprijin umanitar prin intermediul României. Pe măsură ce războiul a continuat, ne-am luat toate garanțiile pentru a asigura securitatea teritoriului și a cetățenilor României și reziliența în fața amenințărilor hibride, în coordonare cu aliații și partenerii noștri, precum și în sprijinul vecinilor cei mai vulnerabili.
Prin urmare, MAE afirmă că „România va continua să acorde în mod activ asistenţă şi sprijin multidimensional Ucrainei şi va susţine traseul şi orientarea europeană, respectiv euroatlantică, după caz, ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei”.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.