Numărul cazurilor de gripă este în creştere

Săptămâna aceasta este a treia consecutivă în care creşte numărul cazurilor de gripă, motiv pentru care autorităţile sanitare iau în calcul declararea stării de epidemie în ţara noastră. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că o decizie în acest sens va fi luată mâine, când se va face un bilanţ al infectărilor din ultimele trei săptămâni. Vremea neobişnuit de caldă din această perioadă a favorizat înmulţirea virozelor respiratorii, iar imunitatea colectivă a scăzut, după cei doi ani de restricţii sanitare impuse de pandemia de COVID, care au diminuat amploarea infecţiilor, este de părere medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.
Virgil Musta: Sunt infecţii pe căi respiratorii care izbucnesc și datorită faptului că măsurile de prevenire nu prea se respectă sau nu prea sunt, dar şi datorită faptul că în decurs de doi ani, imunitatea pentru alte infecţii de căi repiratorii a scăzut, pentru că nu au mai fost aceste infecții, datorită măsurilor foare restrictive.
Realizator: Dacă va fi declarată starea de epidemie, vizitele în spitale vor fi limitate, iar măsurile de protecţie a personalului medical şi a pacienţilor se vor intensifica, inclusiv prin purtarea măştilor sanitare în unităţile medicale, a anunţat ministrul sănătăţii./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, 4 ianuarie