Cele mai spectaculoase clădiri și orașe inteligente care vor fi inaugurate în 2023

Anul 2022 a adus o serie însemnată de premiere în domeniul arhitecturii, de la primul zgârie-nori „reciclat” din lume, câștigător al Clădirii Mondiale a Anului, până la Francis Kéré, născut în Burkina Faso, care a devenit primul arhitect african câștigător al râvnitului Premiu Pritzker. A fost, de asemenea, un an în care am pierdut giganți din industrie precum Ricardo Bofill (1939 – 2022) și Meinhard von Gerkan (1935 – 2022), în timp ce am câștigat noi repere mult așteptate, cum ar fi Taipei Performing Arts Center și Steinway Tower din New York. Având în vedere că proiectele de construcție durează adesea ani pentru a fi finalizate, întârzierile cauzate de Covid-19 se fac încă simțite. Însă 2023 promite totuși să fie un an cu noi inaugurări remarcabile, fie că este vorba de al doilea cel mai înalt turn din lume sau de un complex religios interconfesional în Abu Dhabi. În arhitectură, ca și în multe alte discipline, 2023 ar putea avea ca rezultat un an deosebit: nici clasicul an de mari anunțuri, nicio perioadă anonimă de tranziție, ci un timp aparent suspendat. Proiectele care fuseseră oprite de pandemie sunt acum finalizate, în timp ce altele, care fuseseră derulate la început, se grăbesc acum să recupereze lunile pierdute. Există inaugurări mult întârziate (unele erau deja printre cele mai anunțate pentru 2022, cum ar fi Istanbul Modern de Renzo Piano), completări amânate, cum ar fi turnul Unipol al lui Mario Cucinella din Milano. Geografiile acestui trend sunt globale, din Africa până în America și până în Asia, ale cărei schimburi cu Europa nu mai sunt unidirecționale (la Beijing se deschide biblioteca lui Snohetta, în timp ce la Paris-Batignolles tocmai s-a deschis o clădire de locuințe semnată de firma chineză MAD) . Însă tendința care sună cel mai promițător pentru 2023 este în orice caz o tendință de regândire, de reelaborare: o multitudine de proiecte care extind, sporesc, integrează sau renovează clădiri cu valoare istorică importantă, sau valorifică arta și moștenirea culturală. Portalul lui Kengo Kuma pentru catedrala din Angers, noile spații ale lui Jeanne Gang la Muzeul American de Istorie Naturală, Pavilionul Serpentine al Linei Ghotmeh ne vorbesc despre o atenție acordată unei comori tangibile și intangibile existente care, mai ales în acești ani post-pandemie, a devenit din nou o prioritate în modul nostru de a locui pe planetă, chiar în opoziție cu dinamica aparent nelimitată de expansiune și extracție a resurselor. Așadar, aceste clădiri, dar și orașe inteligente, sunt printre cele mai spectaculoase proiecte de arhitectură care vor modela lumea în 2023:

* Biblioteca Națională a Israelului, Ierusalim – După ce și-a depășit de multă vreme capacitatea de găzduire, Biblioteca Națională a Israelului – și arhiva sa vastă de cărți, manuscrise și fotografii – se mută într-o clădire nou-nouță de lângă Knesset, Parlamentul țării. Volumul superior distinctiv al clădirii seamănă cu un bloc uriaș de piatră sculptată, cu calcar local amestecat în ciment, ca un salut către paleta de culori istorică a Ierusalimului. În interior, în jurul sălii de lectură de 50.500 de metri pătrați sunt configurate facilități, inclusiv un auditoriu, un centru de tineret și diverse spații expoziționale. Designul firmei de arhitectură elvețiană Herzog & de Meuron este menit să reflecte valorile instituției de deschidere și accesibilitate, de la un luminator circular înalt până la vitrinele de la nivelul solului, care fac obiectele din colecția bibliotecii vizibile pentru trecători.

* Nordø, Copenhaga, Danemarca – Copenhaga a fost desemnată Capitala Mondială a Arhitecturii de către UNESCO pentru 2023, iar capitala daneză este plină de exemple de design durabil, spre exemplu, reamenajarea în curs a portului de nord Nordhavn, odinioară industrial, într-un cartier „inteligent” prietenos cu pietonii, complet cu surse de energie verde și o legătură „super bikeway” către centrul orașului. În ultimii ani, silozurile abandonate de cereale și ciment au fost transformate în birouri și blocuri de apartamente, în timp ce un campus extins al Națiunilor Unite, UN City, s-a deschis aici în 2013. Cea mai recentă creație a companiei daneze de arhitectură Henning Larsen – Nordø, este emblematică pentru transformarea care are loc. Cu o fațadă din cărămidă roșie care onorează trecutul industrial al șantierului, grădini publice mari și o terasă pe acoperiș, dezvoltarea celor 115 case promite rezidenților o „oază de insulă” cu acces ușor la colecția tot mai mare de restaurante și spații publice din cartier.

* Centrul Cultural Lola Mora, San Salvador de Jujuy, Argentina – Regretatul arhitect argentinian César Pelli (1926 – 2019) este cel mai bine cunoscut pentru zgârie-nori emblematici, precum Turnurile Petronas din Kuala Lumpur și Centrul Financiar Mondial din New York, dar primul proiect nou al firmei sale în America de Sud din 2018 este o activitate mult mai  umilă. Amplasat într-o pădure cu vedere la orașul San Salvador de Jujuy, nord-vestul Argentinei, Centrul Cultural Lola Mora este dedicat sculptoriței omonime, una dintre el mai însemnate artiste de la începutul secolului al XX-lea. Pe lângă o selecție a lucrărilor sale, instituția va găzdui un centru de interpretare, un restaurant, o bibliotecă și un atelier pentru artiștii în vizită. Clădirea, a cărei formă a fost inspirată de forma daltei unui sculptor, este descrisă de arhitecții Pelli Clarke & Partners ca fiind „energie net-zero”, deși poate merge mai departe cu ajutorul turbinelor eoliene de la fața locului și al producției de energie solară, preconizându-se chiar că centrul va genera cu 20% mai multă energie decât consumă.

* Casa familiei Abrahamic, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite – Aproape 80% din populația Emiratelor Arabe Unite este musulmană, dar la noul complex interconfesional din Abu Dhabi cele trei religii avraamice (islam, creștinism și iudaism) sunt de „statură” egală. Ocupând trei forme cubice de dimensiuni identice pe un pavilion pentru vizitatori „secular”, moscheea, sinagoga și biserica proiectului se află într-o armonie estetică perfectă. Firma arhitectului britanic de origine ghaneză, David Adjaye – Adjaye Associates, a declarat că a avut în vedere aspectele comune ale credințelor în designul său, deși fiecare dintre cele trei clădiri principale are o orientare diferită pe amplasament. Pe lângă faptul că oferă lăcașuri de cult, complexul este destinat să încurajeze dialogul și schimbul cultural. În acest scop, un al patrulea spațiu – un centru educațional – va fi acolo „pentru ca toți oamenii de bună-credință să se reunească într-o singură confesiune”, au spus arhitecții.

*  Malaysia – Aflat la peste 2.227 de picioare (adică 678.7896 metri) deasupra capitalei Malaysiei, Kuala Lumpur, Merdeka 118 este acum a doua cea mai înaltă clădire din lume, după Burj Khalifa din Dubai. Este, de asemenea, unul dintre cei patru așa-numiți zgârie-nori „mega înalți” din întreaga lume – un termen folosit pentru a descrie turnuri care măsoară peste 600 de metri. Când clădirea a ajuns la final anul trecut, prim-ministrul de atunci, Ismail Sabri, a comparat designul cu imaginea fostului lider Tunku Abdul Rahman, ridicând mâna în aer, când a anunțat independența țării pe stadionul vecin Merdeka, în 1957. Firma australiană de arhitectură din spatele proiectului, Fender Katsalidis, spune între timp că planurile triunghiulare de sticlă de pe fațada clădirii au fost inspirate de modele găsite în artele și meșteșugurile malaysiene. Pregătită să fie finalizată în a doua jumătate a anului 2023, clădirea (și mall-ul întins de la baza sa) promite aproximativ 1 milion de metri pătrați de spațiu comercial, precum și un teatru de 1.000 de locuri, birouri, un hotel și cea mai înaltă punte de observație din Asia de Sud-Est.

* Destinația Crenshaw, LA, SUA – Când o nouă porțiune a liniei K a metroului din LA a amenințat că va tăia bulevardul Crenshaw în două, localnicii din cartierul istoric Black au văzut o oportunitate de a face eforturi pentru o nouă infrastructură într-o zonă care a suferit mult timp din cauza investițiilor insuficiente. Inițiativa public-privată de 100 de milioane de dolari rezultată, Destination Crenshaw, speră să realizeze exact ceea ce sugerează numele său: să facă din districtul Crenshaw o destinație în sine, nu doar o arteră. Coridorul cultural de 1,3 mile va cuprinde alei pietonale, zece parcuri publice noi, mobilier stradal și peste 100 de lucrări de artă care vor pune în valoare arta și cultura neagră. Printre picturi murale, statui și instalații permanente se va afla reimaginarea unei statui confederate a artistului afro-american Kehinde Wiley. Nu toate vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023, dar câteva componente majore – inclusiv cea mai mare dintre zonele amenajate, Parcul Sankofa și patru parcuri „de buzunar” – sunt de așteptat să fie deschise până în toamnă.

* Prima clădire AMRF, Sydney, Australia – O transformare urbană majoră este în curs de desfășurare în Sydney, unde se construiește o incintă imensă pentru a deservi noul aeroport internațional al orașului și a beneficia pe deplin de acesta. Oficialii speră ca districtul, numit Aerotropolisul de Vest Sydney, să devină un centru economic pentru știință, tehnologie și industriile creative, creând peste 100.000 de noi locuri de muncă în următoarele trei decenii. Având în vedere că aeroportul nu se va deschide până în 2026, este un drum lung de parcurs. Dar fiecare oraș nou începe cu o singură clădire. Prima structură a Aerotropolisului – denumită în mod corespunzător Prima clădire a Facilității de cercetare în producție avansată (AMRF) – este programată să se finalizeze la sfârșitul anului 2023, acționând ca un centru de vizitatori și un centru pentru dezvoltarea mai largă. Construit din module de lemn prefabricate și inspirat de mișcarea apei, designul plin de lumină a fost supravegheat de firma de arhitectură Hassell, în colaborare cu Western Parkland City Authority și designerul indigen Danièle Hromek, care a înființat corporația Djinjama, o practică de cercetare și design cultural a Primelor Națiuni.

(Photo by Manjunath KIRAN / AFP)

* Aeroportul Internațional Kempegowda, Bengaluru, India – Cel de-al treilea oraș ca populație din India, Bengaluru, va saluta extinderea aeroportului, de mult așteptată, terminalul 2 al Kempegowda International, cu o suprafață de 2,7 milioane de metri pătrați, ce va intra în funcțiune la începutul acestui an. Proiectul va crește capacitatea anuală de vizitatori a aeroportului cu aproximativ 25 de milioane, ajungând în cele din urmă la 40 de milioane după finalizarea celei de-a doua etape. Aeroporturile verzi precum Changi din Singapore au ridicat numeroase așteptări cu privire la modul în care pot arăta și pot fi percepute clădirile terminalelor. Și firma de arhitectură Skidmore, Owings & Merrill a adoptat o abordare similară inspirată din natură, pe care a numit-o „terminal într-o grădină” – o serie de clădiri interconectate unite prin spații amenajate și populate cu plante, pavilioane îmbrăcate cu bambus, cascade interioare și mobilier din ratan.

* Marele Muzeu Egiptean, Giza, Egipt – Costând peste 1 miliard de dolari și găzduind unele dintre cele mai prețioase obiecte ale istoriei omenirii, mult așteptatul Muzeu Egiptean a fost afectat de întârzieri de la anunțarea unui concurs de design în 2002. A fost chiar – optimist, poate – inclus în această listă cu aproximativ cinci ani în urmă. Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt nu a răspuns solicitării repetate a CNN de confirmare că 2023 va fi, în sfârșit, anul în care muzeul își va deschide porțile, deși există o mulțime de semne promițătoare (nu în ultimul rând anunțul unui concert major aici în ianuarie). Proiectată de Heneghan Peng Architects din Dublin, structura de 5,2 milioane de metri pătrați are spații de expoziții, un centru de conservare și un atrium suficient de înalt pentru a găzdui o statuie enormă a lui Ramses II (cu spațiu liber de rezervă). Formele triunghiulare domină fațada de sticlă și curg parcă în întreaga clădire, un gest de respect și politețe pentru Piramidele învecinate din Giza.

* Neom, provincia Tabuk, Arabia Saudită – Chiar și cele mai sălbatice zboruri de fantezie tehnologică și arhitecturală se bucură de o perioadă de „lună de miere” înainte de a se prăbuși în realitate și, adesea, în uitare. Dintre aceste miraje, NEOM, orașul saudit din deșert preconizat să se întindă pe 170 de kilometri, este acum în dezvoltare sau „evoluție continuă”, așa cum spune Roger Nickells, șeful designului și construcției. Încorporează orice soluție urbană inteligentă, dar realitatea (care trece prin imagini generate de computer, spre deosebire de solul deșertic agitat de la fața locului) este o stațiune turistică hiper-stilată din Golf. Linia este un oraș inteligent liniar în construcție în Arabia Saudită în Neom, provincia Tabuk, care este proiectat să nu aibă mașini, străzi sau emisii de carbon.

* Orașul utopic Telosa, SUA – Între timp, Telosa (bazat pe cuvântul grecesc care înseamnă „cel mai înalt scop”), așa cum a visat Marc Lore, este un oraș care caută un site în Arizona, Nevada sau Utah. La baza proiectului se află ideea de „Echitism”, o versiune a teoriei captării valorii terenurilor cunoscută sub numele de Georgism (după Henry George) care a inspirat gândirea lui Ebenezer Howard despre Orașul Grădină. Un viitor oraș care își oferă propria dotare sună fragil și delicios de utopic în actualul temperament politic al Midwestului american, dar numai pentru faptul că va fi proiectat de neobositul arhitect danez BIG merită urmărit. Telosa este un oraș proiectat utopic din SUA, conceput de miliardarul american Marc Lore și anunțat în septembrie 2021. Proiectul are o populație țintă de 5 milioane de oameni până în 2050, prima fază de construcție fiind așteptată să găzduiască 50.000.

* Factory International, Manchester, Regatul Unit – Manchester are de așteptat Factory International, un hangar masiv al unui spațiu cultural proiectat de OMA, cu Ellen van Loon ca arhitect principal. Va fi nevoie de multă muncă, iar deschiderea din iunie 2023 este marcată de revenirea Festivalului Internațional de la Manchester. Depășirile bugetare stratosferice i-au înfuriat pe localnici, care cu toate acestea, s-ar putea să fie mângâiați de faptul că pot privi peste Atlantic până la coasta de vest. Factory International este un spațiu cultural în curs de construire în Manchester, Marea Britanie, care va fi casa permanentă a Festivalului Internațional de la Manchester. Este proiectat de cabinetul internațional Office for Metropolitan Architecture (OMA), fondat de Rem Koolhaas și va fi prima lor clădire culturală permanentă majoră din Marea Britanie. Spațiile interne ale Factory International acoperă aproximativ 13.300 de metri pătrați, cu adaptabilitate concepută pentru a permite comandarea de lucrări la scară largă în diferite forme de artă, inclusiv dans, teatru, muzică, operă, arte vizuale, cultură populară și lucrări digitale, plus expoziții importante și concerte. Lucrările comandate pentru Factory International vor fi prezentate în continuare la nivel internațional, în timp ce Festivalul Internațional de la Manchester va continua să aibă loc la fiecare doi ani.

* Galeria Națională de Picturi și Portrete, Londra – În Londra, muzeele majore vin și pleacă foarte rar. Muzeul Londrei s-a închis după 45 de ani pe situl său din Zidul Londrei, promițând să se redeschidă în 2026, renăscând ca Muzeul Londrei din Smithfield. Între timp, Galeria Națională de Picturi și Portrete, închisă din 2020, se va redeschide în această vară. În mod ironic, lovitura principală a arhitecților Jamie Fobert pare, retrospectiv, un caz orbitor de evident. Acum, îndreptat spre nord, spre Charing Cross Road, cu unele eliminări și ajustări văzute într-un spațiu amenajat urban, arată perfect. După colțul din Trafalgar Square, încercările Galeriei Naționale de a avea o singură intrare principală într-un colț ciudat în Aripa Sainsbury a lui Venturi Scott Brown au întâmpinat o opoziție puternică, deși cu un efect practic redus. Există o intrare centrală existentă care necesită o anumită adaptare pentru accesul persoanelor cu dizabilități, o sarcină departe de a fi imposibilă în mâini inteligente.  Proiectul Inspiring People transformă National Portrait Gallery. Proiectat de Jamie Fobert Architects și făcut posibil prin granturi majore de la Fundația Familiei Blavatnik, Fondul Patrimoniului Loteriei Naționale, Fundația Garfield Weston și Fundația Ross, proiectul cuprinde o re-prezentare completă a colecției, combinată cu o renovare semnificativă a clădirii, crearea de spații publice, o intrare mai primitoare pentru vizitatori, cu o curte publică și un nou Centru de învățare. Pentru a finaliza proiectul de construcție, Galeria din St Martin’s Place a fost închisă publicului în primăvara anului 2020. De atunci, Inspiring People a văzut cel mai amplu program de activități al Galeriei, lucrând în parteneriat cu muzee, comunități și școli din Marea Britanie și ajungând noi audiențe la nivel local, regional și online. Galeria se va redeschide publicului pe 22 iunie 2023!

* Bradford Odeon, West Yorkshire, Anglia – Puține proiecte de construcții au putut avea, însă, mai multe alerte și reversuri decât restaurarea marelui Bradford Odeon din West Yorkshire. În 2014, planurile de reînvie s-au dezvoltat sub ochiul expert al specialistului în teatru Tim Ronalds, a cărui firmă a readus într-o formă strălucitoare Imperiul Hackney din estul Londrei. În 2018, însă, arhitectul a fost înlocuit de o corporație internațională mai generalistă, considerată a fi mai ieftină. În decembrie a venit vestea bună că Tim Ronalds a fost „repus în drepturi”, iar lucrările continuă și acum, cu scopul de a fi finalizate în toamnă. Dezvoltatorii din spatele unui proiect de mai multe milioane de a transforma fostul cinema Odeon al lui Bradford într-un loc de muzică, au oferit o actualizare cu privire la lucrările de construcție. Bradford Live este așteptat să fie deschis în toamna anului 2023, cu o întârziere de un an, într-o transformare majoră a clădirii emblematice din anii 1930. Situl, care a fost un cinema și teatru în trecut, a fost gol de mai bine de două decenii, dar proiectul Bradford Live va transforma clădirea într-un loc de muzică live cu o capacitate de 3.800 de persoane.

* Royal High School, Edinburgh, Scoția – Nicio clădire majoră dintr-un oraș britanic nu a strigat după ajutor la fel de tare ca fostul Royal High School din Edinburgh. Pașii greșiți din belșug ai Consiliului orașului au fost aparent stimulați de orbirea intenționată în ceea ce privește calitățile clădirii clasice impunătoare a lui Thomas Hamilton, cu privirea de sus asupra orașului din Calton Hill. A început să se simtă ca o victimă a aceleiași miopii afișate de Glasgow față de deteriorarea lucrării de către propriul său mare arhitect, Alexander „Greek” Thomson. Acum, în sfârșit, viitorul vechiului Liceu a fost asigurat. O grupă de arhitecți experți în conservare se pregătește să-l transforme într-un Centru Național pentru Muzică, scop pentru care este eminamente bine adaptat. Un plan de 55 de milioane de lire sterline pentru a restaura Old Royal High School din Edinburgh și a-l transforma într-o școală de muzică și un loc de spectacol „de clasă mondială” a avut modificări aprobate de consilieri. Reamenajarea clădirii pe lista A de pe Calton Hill ca Centru Național pentru Muzică a obținut prima autorizație de planificare în 2017. Anul trecut au fost depuse modificări la proiectele convenite anterior. Acestea au inclus aranjamente revizuite ale intrării, o nouă deschidere în Pavilionul de Vest și instalarea de panouri de sticlă pe zona emblematică a verandei din față pentru a introduce o „rază dramatică de lumină solară” în foaierul principal. În plus, a fost adăugat un „pavilion de intrare” pentru a oferi elevilor care frecventează școala o intrare separată în clădire de public. În cadrul schemei conduse de Royal High School Preservation Trust, clădirea istorică proiectată de Thomas Hamilton va lua o nouă viață ca un Centru Național pentru Muzică de 55 de milioane de lire sterline, cu trei spații publice de spectacol și un auditoriu accesat de scările exterioare originale.

* Sadler’s Wells East, Londra, Marea Britanie – Stratford Waterfront de la Queen Elizabeth Olympic Park trece printr-o transformare extraordinară pentru a deveni puterea culturală de 1,1 miliarde de lire sterline. Noul cartier de cultură și educație va fi o comoară bogată în instituții și atracții culturale. În centrul acestuia va sta Sadler’s Wells East, un nou teatru de dans contemporan, conceput pentru a prezenta unele dintre cele mai interesante și inovatoare coregrafii create astăzi. Sadler’s Wells este o organizație creativă și lider mondial dedicat dansului sub toate formele sale, cu mai mult de trei secole de moștenire teatrală și un program pe tot parcursul anului de activități de învățare și spectacole în trei scene din casa sa din nordul Londrei. Sadler’s Wells East va fi un spațiu suplimentar la scară medie, care își va deschide porțile în 2023. Parte a unei investiții de 1,1 miliarde de lire sterline în zona culturală East Bank din Londra, Sadler’s Wells East, oferă un nou teatru de dans contemporan, conceput pentru a prezenta coregrafii inovatoare. Noua clădire, creată de arhitecții O’Donnell & Tuomey, va include un teatru adaptabil de 550 de locuri, proiectat pentru producții de dans de scară medie, precum și șase spații de spectacol și facilități pentru cercetare, dezvoltare și producție de dans.

* Centrul Richard Gilder pentru Știință, Educație și Inovare, New York, SUA – Centrul Richard Gilder pentru Știință, Educație și Inovare de la Muzeul American de Istorie Naturală urmează să își deschidă porțile pentru public în februarie. Acoperind o suprafață totală de 230.000 de metri pătrați, proiectul prezintă o arhitectură spectaculoasă inspirată de procesele naturale ale Pământului – inclusiv forme sculptate și interioare continue care oferă spații asemănătoare web-ului. Clădirea cu cinci etaje invită vizitatorii să exploreze relațiile fascinante și de anvergură dintre speciile care cuprind viața pe Pământ și dezvăluie conexiuni între colecțiile muzeului, inițiativele de cercetare, programele educaționale și expozițiile. Proiectul include Atriumul de explorare Kenneth C. Griffin, un spațiu civic înalt, cu patru etaje, care servește drept poartă de intrare în Centrul Gilder, care curge prin muzeu pentru a crea o conexiune de la Central Park West la Columbus Avenue și deschiderea către Parcul Theodore Roosevelt.

* Yvie, Amsterdam, Țările de Jos – Pregătită pentru finalizare în 2023, Yvie este unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de dezvoltare la scară largă din Amsterdam, care transformă orizontul zonei de dezvoltare Overhoeks din nordul orașului. Yvie este unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de dezvoltare la scară largă din Amsterdam, care urmează să fie finalizat în 2023.  Team V Architectuur din Amsterdam a creat designul extraordinar de turnuri gemene, care va ieși în evidență deasupra clădirilor din jur. La 110 de metri, unul dintre turnuri va fi cea mai înaltă clădire din Amsterdam-Noord (district al orașului Amsterdam) și va găzdui un hotel cu peste 6.000 m² de spațiu de conferință și 579 de camere. Construcția dezvoltării a început în ianuarie 2020, cu sprijinul Union Investment, cu sediul în Hamburg. Viziunea unui complex urban cu utilizare mixtă a fost preluată de filiala olandeză a antreprenorului general italian Rizzani de Eccher, după ce progresele în dezvoltare au fost blocat cu antreprenorii inițiali.

* Sediul Lankuaikei Agriculture Development (LAD), Shanghai, China – În fața crizei climatice și a biodiversității, creșterea populației globale, securitatea alimentară, siguranța și rezistența agricolă sunt din ce în ce mai mult în centrul atenției multora dintre cei mai importanți inovatori tehnologici din lume. În China, noile tehnologii bazate pe inteligența artificială elimină acum o mare parte din rigoarea muncii agricole și revoluționează viețile populației rurale a națiunii, îmbunătățind în același timp rezistența țării în privința producției de culturi alimentare. Sediul Lankuaikei Agriculture Development (LAD) din Shanghai este o clădire de birouri terasată cu 11 etaje, care reunește atât soluții durabile de înaltă tehnologie, cât și soluții low-tech pentru a acționa ca o vitrină pentru compania de tehnologie agricolă.

* Jean și Ric Edelman Fossil Park & Museum of Rowan University, Sewell, New Jersey, SUA – Parcul și Muzeul Fosilelor Jean și Ric Edelman al Universității Rowan este o instalație hibridă de lemn masiv de 44.000 de metri pătrați, care va include galerii de fosile captivante, ateliere de cercetare și experiențe de învățare practică, inclusiv o cameră de realitate virtuală care transportă oaspeții înapoi în vremea dinozaurilor. Va exista, de asemenea, un teatru și un spațiu pentru evenimente, trasee în natură, loc de joacă paleotematic și o cafenea învelită în verandă, cu vedere la cariera de patru acri. Situată în New Jersey, groapa de marnă conține mii de fosile din perioada Cretacică. Noua dezvoltare, care urmează să fie finalizată în 2023, va include un muzeu și un centru de vizitatori, un laborator de pregătire a fosilelor, un traseu natural, un loc de joacă cu temă paleontologică, spații sociale pentru a găzdui evenimente speciale și zone unde vizitatorii pot participa la săpături paleontologice în cadrul sitului. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a încuraja gestionarea mediului atât prin educație, cât și prin demonstrarea durabilității de înaltă performanță prin intermediul clădirii, care va fi cea mai mare unitate publică de zero net din New Jersey și parte a Living Building Challenge.

* Sediul Băncii Naționale a Kuweitului – Situat într-una dintre cele mai ostile clime de pe Pământ, noul sediu al Băncii Naționale din Kuweit este o clădire înaltă, care demonstrează cea mai bună aplicare a designului de ultimă oră într-un mediu dur. Proiectul a ajuns recent la finalizare oficială, dar pe măsură ce își deschide porțile, turnul distinctiv este posibil să devină un nou reper pe orizontul orașului. Banca Națională a Kuweitului a conceput sediul pentru a servi ca un exemplu de design pasiv în deșert. Din această cauză, dezvoltatorii s-au confruntat cu provocarea de a se asigura că turnul de 300 de metri înălțime, complet vitrat, a obținut o calificare LEED Gold la temperaturi care pot crește până la 45°C. Sediul Băncii Naționale din Kuweit urmează să devină un exemplu al posibilităților de proiectare durabilă în condiții de deșert. Turnul are o suprastructură cu aripioare de umbrire uriașe care acoperă fațada de sticlă, protejând clădirea de soarele kuweitian de la amiază, oferind și un suport structural vital.

* One Za’abeel, Dubai, Emiratele Arabe Unite – Potrivit lui Ithra Dubai, un cunoscut dezvoltator imobiliar și administrator de active deținut de Investment Corporation of Dubai, clădirea emblematică One Za’abeel își finalizează acum lucrările finale de construcție și este programată să se deschidă în 2023. Firma a finalizat înglobarea completă în sticlă a celor trei clădiri ale sale, o reședințe Za’abeel, un turn Za’abeel și legătura, în al treilea trimestru. Construcția One Za’abeel se concentrează în prezent pe amenajarea interioară și va fi deschisă rezidenților și oaspeților mai târziu în 2023, conform planului de predare în etape. Clădirile sunt  pe cale să bată recordul mondial Guinness pentru „Cea mai lungă clădire în consolă” și oferă o destinație de viață înaltă și o varietate de activități de lux, inclusiv o punte de observație la 360 de grade, care oferă priveliști captivante ale orașului. One Za’abeel este un proiect cuprinzător care include 264 de simplexuri și duplex-uri de lux care au fost scoase la vânzare la începutul acestui an. O destinație de afaceri faimoasă, One Za’abeel are 26.000 de metri pătrați de spațiu de birouri de gradul A. Poziția sa strategică aproape de centrul de afaceri comercial din Dubai atrage și corporațiile internaționale să se stabilească într-una dintre cele mai căutate locații de afaceri.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://edition.cnn.com/style/article/new-buildings-architecture-2023/index.html

https://www.domusweb.it/en/architecture/gallery/2022/12/29/the-most-anticipated-buildings-of-2023.html

https://www.apollo-magazine.com/architecture-year-ahead-2023/

https://www.burohappold.com/articles/six-incredible-projects-opening-in-2023/#

https://chof360.com/the-new-buildings-set-to-shape-the-world-in-2023/

https://www.oversort.com/before-its-inauguration-in-dubai-in-2023-one-zaabeel-has-finished-all-of-its-cladding/