Vespasian Pella un român în galeria diplomației mondiale și a dreptului internațional

Context

La 4 ianuarie 1897  (17 ianuarie – calendarul vechi) se năștea Vespasian Pella, cel care avea să devină unul dintre cei mai respectați juriști și diplomați la nivel internațional.

Tatăl, său, Vespasian I. Pella, de profesie avocat și ziarist, a fost primar în Râmnicu Sărat și deputat liberal în Parlament. Tânărul Vespasian Pella a absolvit Facultatea de Drept de la Iași. În anii de școală a manifestat preocupări literare, scriind în poezii, nuvele sau eseuri, publicate în ziare ori reviste din Iași și București.

Ulterior, a obținut titlul de doctor în drept cu teza „Incapacitățile rezultând din condamnările penale în dreptul internațional“. În lucrarea sa susține necesitatea recunoașterii efectului universal al hotârârilor penale de condamnare în ceea ce privește incapacitățile și decăderile, pentru „a da pedepsei exemplaritate și eficacitate și pentru a recunoaște o autoritate aproape universală“. Din anul 1921, s-a dedicat carierei universitare, pe care o va susține timp de trei decenii.  A fost profesor asociat (1921-1924) și profesor titular (1924-1935) la catedra de Drept penal și procedură penală din cadrul Universității din Iași și profesor la Universitatea din București (1935-1948), profesor invitat la Institutul de Înalte Studii Internaționale din Paris (1928), Institutul Universității de Înalte Studii Internaționale din Geneva (1929) și la Academia de Drept Internațional de la Haga (1926-1939).

La doar 29 de ani, Pella era doctor în drept, diplomat în știinte penale la Facultatea de Drept din Paris, deputat, profesor titular la Facultatea de Drept a Universității din Iași și la Institutul de Înalte Studii Internaționale din Paris, membru al Comitetului de experți al Societății Națiunilor, membru al Delegației române în cadrul Societății Națiunilor, membru al Consiliului Superior Legislativ al României, Secretar-general al Conferinței internationale de reprezentanți ai comisiilor de codificare penală, membru al Consiliului Uniunii Interparlamentare și al Consiliului Asociației internaționale de drept penal.

 Activitatea diplomatică

Apropierea de marele diplomat Nicolae Titulescu i-a oferit posibilitatea de a avea noi activități, ca participări la congrese internaționale pe teme de drept și criminologie sau în susținerea unor conferințe pe teme juridice specifice perioadei și politicii internaționale, dar și în îndeplinirea unor misiuni politico-diplomatice. În politică intră ca membru al Partidului Național Liberal și deputat liberal între anii 1922 și 1928. În Parlament este recunoscut ca expert în dreptul penal, fiind inițiatorul și raportorul mai multor legi (legea speculei ilicite; legea pentru reprimarea unor noi infracțiuni contra liniștii publice, lege cunoscută sub denumirea Mârzescu, în temeiul căreia Partidul Comunist a fost scos în afara legii în anul 1924; legea presei din anul 1927 și raportor general al proiectului de Cod Penal, 1927-1928). A fost membru temporar al Consiliului Superior Legislativ în perioada 1926-1943, membru al Consiliului General al Învățământului între 1925 și 1930 și membru în Consiliul superior al penitenciarelor din România, 1929-1938. A fost și membru corespondent al Academiei Române din iunie 1941.

În discursurile sale susținea că trebuie interzisă recurgerea  ilicită la forță sau la violență, pe care o aprecia ca fiind „norma fundamentalăa oricărui sistem de securitate.” De asemenea, a susținut armonizarea, sub aspect juridic, a Pactului Briand-Kellog (care interzicea războiul în mod formal ca instrument de politică națională) cu Pactul Societății Națiunilor (care, în viziunea din anul 1919, tindea să abolească războiul).

Din punctul de vedere al juristului român, mijlocul de realizarea armonizării o constituia definirea agresorului: „Dacă se definește agresiunea, prin chiar acest lucru se știe în ce constă legitima apărare“. Modalitatea cea mai bună pentru evitarea conflictelor armate dintre popoare a fost apreciată de Vespasian V. Pella ca fiind apropierea dintre popoare sub semnul justiției, eterne și universale, care permite apropierea dintre popoare într-un spirit superior de pace.

A fost autorul proiectului de scrisoare prin care țara noastră a propus, la 26 noiembrie 1926, Societății Națiunilor, pentru prima dată, elaborarea unei convenții internaționale pentru universalizarea reprimării terorismului. În decembrie 1934, propune crearea unei Curți Penale Internaționale, redactând și primul text pentru crearea acesteia, în aprilie 1935. Ideile sale au fost bine primite la Societatea Națiunilor, prin convocarea, la Geneva (1937-1938), a unei conferințe internaționale pentru încheierea unui tratat destinat să prevină actele teroriste și pentru organizareaunei Curți Penale Internaționale cu atribuții în soluționarea unor astfel de acte.

Conferința l-a avut ca secretar general pe Vespasian V. Pella. Tratatul contra terorismului și cel instituind Curtea Penală Internațională a fost semnat de reprezentanții a 16 state, dar ratificarea a fost împiedicată de declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost unul dintre fondatorii Asociației Internaționale de Drept Penal (creată în 1924 și devenită în 92 de ani de activitate cea mai cunoscută organizație științifică internațională neguvernamentală în domeniul dreptului penal) și a deținut președinția acestui for între 1946 1952, remarcându-se prin efortul susținut în vederea unificării dreptului penal.

În 1941 devine membru corespondent al Academiei Române. Ca diplomat, a reprezentat România în Olanda și Elveția. În 1947 a fost consultant în cadrul Tribunalului Internațional de la Nürenberg, iar în ultimii ani de viață a fost expert în cadrul ONU. Legația română de la Washington a fost înștiințată prin Telegrama nr. 97610 din 8 august 1947 că „domnul Vespasian V. Pella, Ministru Plenipotențiar cl. I, a fost însărcinat să urmărească activitatea și să țină contact cu serviciile Organizației Națiunilor Unite, precum și cu toate instituțiile internaționale aflate în Statele Unite ale Americii, care desfășoară activitatea convergentă cu aceea a Națiunilor Unite“. Ca atare, s-a stabilit la New York, unde și-a continuat activitatea în calitate de expert și consultant juridic al Organizației Națiunilor Unite, până la moartea sa (1952). (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie:

Despre Asociație

https://www.researchgate.net/publication/352373253_VESPASIAN_V_PELLA_-_un_roman_in_slujba_dreptului_si_pacii

https://www.hamangiu.ro/vespasian-pella