Discursul anual al președintelui Serbiei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că cetățenii Serbiei pot fi mulțumiți de anul trecut deoarece s-a menținut stabilitatea fiscală, că rata de schimb a monedei naționale „este tare ca o stâncă”, iar economia a înregistrat o creștere de 2,3 – 2,5%. „Am reușit să majorăm salariile și pensiile, mai mult decât în multe state ale Uniunii Europene. Astăzi datoria publică a Serbiei nu depășește 55% din Produsul Intern Brut (PIB) și aceste date trebuie să fie motiv de mândrie pentru toți cetățenii Serbiei” – a declarat Vučić la conferința anuală de presă. Vučić a felicitat cetățenii cu ocazia Noului An, iar pe credincioși i-a felicitat cu ocazia apropiatului Crăciun pe rit vechi. Vučić a precizat că nu va modifica Constituția Serbiei și acesta va fi ultimul său mandat în funcția de președinte al Serbiei și de președinte al Partidului Progresist Sârb. „Obligația mea este să fiu de partea cetățenilor și să fac totul cât mai bine, în pofida greutăților cu care ne confruntăm” – a declarat Vučić, adăugând că 2023 va fi un an greu pentru întreaga regiune. Vučić a spus că Serbia are cea mai scăzută rată a șomajului de 8,9%, că Serbia a atras 66% din investițiile occidentale din Balcani și că PIB-ul Serbiei în 2022 a fost de 60,3 miliarde euro. Rezumând rezultatele din 2022, Vučić a spus că în prezent salariul mediu din Serbia este cu 130% mai mare decât acum 10 ani. „Salariul minim a crescut de la 128 la 341 de euro, iar pensiile de la 203 la 321 de euro” – a declarat Vučić, adăugând că nu știe cum a calculat Eurostat, în funcție de PIB, că Serbia este pe locul patru în clasamentul celor mai sărace țări din Europa. Vučić a spus că statele vecine sunt mult mai sărace decât Serbia, dacă se au în vedere parametrii economici și a propus să fie comparați parametrii economici ai Serbiei cu cei din oricare țară vecină, chiar și din state membre UE. „Când am fost numit premier (2014), Bulgaria avea datoria publică de 22% din PIB, iar Serbia de 79% din PIB. Astăzi Serbia are datoria publică de 55% din PIB, iar Bulgaria se apropie de aceeași valoare a datoriei publice, la fel și România. Priviți cât a crescut datoria publică a Croației în ultimii ani și cu toate greutățile Serbia nu a primit nici opt, nici 10, nici 20, nici 50 de milioane de euro de la UE” – a declarat Vučić, adăugând că este suficient să privești Belgradul, care în raport cu alte capitale din vecinătate a arătat de Anul Nou ca o metropolă, iar sârbii au călătorit mai mult decât oricând în Austria, Spania, Franța sau Emirate. „Serbia este tot mai bogată și mai puternică și oamenii simt” – a declarat Vučić, adăugând că acum pentru cetățeni cea mai mare problemă este poluarea, dar acum 35 de ani era rata șomajului. Vučić a declarat că regretă că nu s-a organizat un referendum privind exploatarea zăcământului de litiu de lângă Loznica, pentru că este sigur că opoziția ar fi pierdut, deoarece ar fi fost cea mai bună investiție.
Vučić a declarat că în problema Kosovo vor veni provocări grele, dar a subliniat că nouă state și-au retras recunoașterea Kosovo și „se așteaptă a zecea retragere a recunoașterii autoproclamatei independențe a Kosovo”. Vučić a subliniat că Belgradul nu a provocat niciun incident, că nu a luat măsuri unilaterale, ci „a menținut pacea”. Vučić a spus că nu există motive ca Serbiei și sârbilor să le fie rușine de propria Constituție, că Belgradul va continua lupta, dar mereu va dori pacea cu albanezii. „Mereu vom dori respectarea acordurilor semnate, deși ei evită aplicarea lor și albanezii și comunitatea internațională” – a declarat Vučić, adăugând că Serbia va continua să-și apere libertatea și independența, deși nu va fi ușor sau simplu. Referindu-se la rezolvarea problemei Kosovo, Vučić a spus că „Serbia își va respecta Constituția, în rest este pregătită de compromis, dar nu de umilire”.
Vučić a declarat că apelurile din Europa ca Serbia să impună sancțiuni Rusiei din cauza agresiunii asupra Ucrainei, reprezintă un „amestec brutal în chestiuni interne ale Serbiei”.
Întrebat dacă în 2023 vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, Vučić a răspuns „că pentru el alegerile s-au încheiat, dar este important cine va conduce Serbia și mereu va sprijini forțele care vor conduce Serbia înainte”. Întrebat cum comentează declarația ministrului sârb al apărării, Miloš Vučević, privind unirea în 2023 a „statelor sârbești”, Vučić a spus că era cu siguranță vorba de o unificare culturală. „Cât mai multă unitate, fără a aduce atingere integrității teritoriale a Bosniei și Herțegovina” – a declarat Vučić.
Președintele Serbiei a anunțat că un înalt demnitar al Departamentului de stat al SUA, Derek Chollet, va vizita Belgradul săptămâna viitoare și și-a exprimat speranța că relațiile cu SUA vor fi din ce în ce mai bune. „(Chollet) Este un om serios, tânăr și inteligent. Nu va fi o discuție ușoară, dar cred că vom reuși să dialogăm. După această vizită, așteptăm venirea emisarilor speciali din Europa” – a declarat Vučić.
Întrebat despre articolul din săptămânalul german „Die Zeit”, în care se afirmă că UE poate doar cu o mână fermă să-l „îmblânzească”, Vučić a răspuns că Germania este mare și puternică, că este cel mai important partener al Serbiei. „Cât a fost Angela Merkel, multe erau posibile, apoi au venit alți oameni care vor o Serbie așa cum și-o doresc ei” – a declarat Vučić.

(www.beta.rs – 5 ianuarie)/rmihaj/asalar