Guvernul afirmă că sunt fonduri pentru plata la timp a pensiilor şi a ajutoarelor pentru energie

Guvernul dă asigurări că există fonduri suficiente pentru plata la timp a pensiilor şi a ajutoarelor pentru energie. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, ieri, că ţara noastră a avut o execuţie bugetară bună şi s-a încadrat în deficitul prognozat, iar estimarea privind creşterea economică este pozitivă. În acelaşi timp, România a reuşit, anul trecut, o absorbţie de fonduri europene de peste 11 miliarde de euro, cel mai înalt nivel de când ţara noastră are acces la aceste finanţări. Petruţa Obrejan a urmărit prima şedinţă de guvern a anului:
Reporter – Petruţa Obrejan: 11,3 miliarde de euro a fost absorbţia fondurilor europene anul trecut, afirma premierul Nicolae Ciucă, precizând că este cel mai înalt nivel atins de când ţara noastră are acces la finanţare europeană, iar pentru 2023 se intenţionează menţinerea aceluiaşi nivel sau chiar depăşirea lui. Potrivit premierului, pentru realizarea ţintelor propuse este nevoie, însă, de solidaritate, empatie la nivel naţional, de dialog cu partenerii sociali, de coordonare între ministere şi, nu în ultimul rând, de stabilitate politică.
Nicolae Ciucă: Aven nevoie de aceşti bani. Banii europeni, alături de banii de la bugetul de stat, fac o mică referire la faptul că anul trecut, de asemenea, ne-am angajat să asigurăm cea mai mare sumă la investiţii, am reuşit să asigurăm această sumă şi cheltuirea acestor bani. Deşi a fost temporizat de creşterea preţului la materialele de construcţie, am reuşit, în final, să ne încadrăm într-un proces de aborbţie, probabil peste 70%.
Reporter: Vor continua, în 2023, mai spunea premierul, proiectele agreate, fie că ţin de domeniul educaţiei, sănătăţii, fie de atingerea ţintelor din PNRR. În ceea ce priveşte temerile legate de faptul că nu ar exista bani pentru plata la timp a drepturilor care se cuvin pensionarilor sau altor categorii de cetăţeni, şeful executivului a explicat.
Nicolae Ciucă: Există finanţare, există măsuri luate la nivelul ministerelor, atât la Ministerul de Finanţe, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru ajutoarele pe care le asigurăm prin fonduri europene şi, desigur, la Ministerul Muncii pentru plata pensiilor şi a ajutoarelor pentru fermieri./dpop/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 ianuarie)