În Marea Britanie, guvernul vrea să limiteze dreptul la proteste

„Radiojurnal” – Realizator: Gabriela Mitrovici – În Marea Britanie, guvernul vrea să limiteze dreptul la proteste, în condiţiile în care întreruperea lucrului în transporturi sau sănătate pune în pericol siguranţa oamenilor. Opoziţia laburistă se opune. Mişcările de protest continuă în mai multe sectoare. Cu detalii de la Londra, Aura Neag:
Reporter: Astăzi au loc trei greve. Transportul feroviar este dat din nou peste cap de un protest al sindicatelor, care va dura două zile consecutive. Examinatorii auto sunt și ei în grevă, la fel o parte din angajații care întrețin drumurile publice. Cea mai importantă revendicare a sindicatelor este legată de salarii. Guvernul refuză să negocieze cu sindicatele și a pregătit un pachet de legi care să limiteze dreptul la proteste. Potrivit acestor proiecte legislative, angajatorii vor putea da în judecată sindicatele dacă nu este asigurat un nivel minim al serviciilor.
Grant Shapps, ministrul pentru mediul de afaceri: Trebuie să existe un nivel minim al serviciilor pentru siguranța publică, mai ales în domenii precum sănătatea. Să știi sigur că salvarea va ajunge la tine. Alte economii moderne din Europa toate impun un nivel minim de siguranță al serviciilor pe perioada grevelor.
Reporter: Protestele continuă în Marea Britanie și săptămâna viitoare din nou vor fi mai multe greve. Cele mai notabile vor fi protestele profesorilor, asistentelor medicale și serviciului de ambulanță. Asistentele medicale și paramedicii au protestat și luna trecută, punând o și mai mare presiune pe sistemul de sănătate, care trece printr o criză profundă./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 ianuarie)