AFP PHOTO / DAVID MCNEW

În ultimii ani, am fost martorii unei perioade de instabilitate globală marcată de pandemii, inflație, tulburări geopolitice, probleme de aprovizionare, blocaje etc. Însă, acest peisaj provocator a avut ca rezultat un moment ideal pentru a schimba modul în care facem afaceri sau ne desfășurăm activitatea și un punct de cotitură pentru a adopta noi soluții tehnologice care ajută companiile să facă față acestor momente dificile și să le transforme într-un avantaj competitiv. Tehnologia de astăzi evoluează într-un ritm rapid, permițând schimbări și progrese mai însemnate, determinând o accelerare a ratei schimbării. Cu toate acestea, nu numai tendințele tehnologice și tehnologiile emergente evoluează – mult mai multe lucruri s-au schimbat anul trecut, datorită (pentru că ne referim aici la partea pozitivă) izbucnirii COVID-19, făcându-i pe profesioniștii IT să realizeze că rolul lor nu va rămâne același în lumea „contactless” de mâine. Și un profesionist IT în 2023-2024 va învăța, dezînvăța, răsînvăța și/sau reînvăța în mod constant (din necesitate, dacă nu din dorință). Inteligența artificială va deveni mai răspândită în 2023, odată cu procesarea limbajului natural și progresul învățării automate. Inteligența artificială ne poate înțelege mai bine și poate îndeplini sarcini mai complexe folosind această tehnologie. Se estimează că 5G va revoluționa modul în care trăim și lucrăm în viitor. Ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi? Înseamnă să fim la curent cu tehnologiile emergente și cele mai recente tendințe tehnologice și mai înseamnă să fim cu ochii ațintiți spre viitor pentru a ști ce abilități va trebui să cunoștem pentru a ne asigura un loc de muncă garantat și chiar pentru a învăța cum să ajungem acolo.

Regretatul „guru” al managementului Peter Drucker (1909 – 2005) a spus odată că „a încerca să prezici viitorul este ca și cum ai încerca să conduci pe un drum de țară noaptea fără lumini, în timp ce te uiți pe geamul din spate”. Când vine vorba de anticiparea noilor tendințe în tehnologie, schimbarea are loc atât de repede, încât luneta poate fi chiar aburită. În 2022, NFT-urile au trecut de la „aroma pâinii calde la resturile de ieri”, criptomonedele au experimentat o iarnă lungă și rece, iar fuziunea nucleară face primii pași din tărâmurile science fiction spre a deveni un fapt științific. Dar, pentru cei care urmăresc cele mai recente evoluții în materie de inovare, este posibil să vadă tiparele spre care se îndreaptă societățile și să prognozeze ce tehnologii le vor duce acolo. Tehnologia continuă să fie o forță critică pentru schimbarea lumii. Descoperirile tehnologice oferă întreprinderilor mai multe posibilități de a-și crește productivitatea și de a inventa fel de fel de oferte. Și, deși rămâne dificil de prognozat cum vor evolua tendințele tehnologice, liderii în afaceri pot planifica mai bine urmărind dezvoltarea noilor tehnologii, anticipând modul în care companiile le-ar putea utiliza și înțelegerea factorilor care influențează inovarea și adoptarea. Tehnologia devine din ce în ce mai interesantă, făcându-ne viața mai ușoară ca oricând. Cu fiecare zi care trece, tehnologia evoluează și asta într-un ritm accelerat. În calitate de futuriști, este datoria noastră să privim mereu înainte – așa că în fiecare an mai descoperim câteva tendințe tehnologice emergente care vor modela lumea digitală în următoarele 12 luni.


* IA (Inteligență Artificială) peste tot – În 2023, inteligența artificială va deveni reală în organizații. Inteligența artificială fără cod, cu interfețele sale ușoare de tip drag-and-drop, va permite oricărei companii să-și folosească puterea pentru a crea produse și servicii mai inteligente. Vedem deja această tendință pe piața de retail. Stitch Fix folosește algoritmi activați cu inteligență artificială pentru a recomanda clienților săi haine care se potrivesc cu mărimile și gusturile acestora. Cumpărăturile și livrarea autonome, fără contact, vor fi, de asemenea, o tendință uriașă pentru 2023. IA va face mai ușoare pentru consumatori plata și primirea de bunuri și servicii. IA va spori, de asemenea, aproape fiecare loc de muncă din fiecare proces de afaceri din industrii. Mai mulți comercianți cu amănuntul vor folosi inteligența artificială pentru a gestiona și automatiza procesele complexe de gestionare a stocurilor care au loc în culise, astfel încât tendințele de comoditate cum ar fi buy-online-pickup-at-curbside (BOPAC), buy-online-pickup-in-store (BOPIS), iar buy-online-return-in-store (BORIS) va deveni un lucru standard. Inteligența artificială va fi, de asemenea, motorul din spatele celor mai noi inițiative de livrare autonomă pe care comercianții cu amănuntul le pilotează și le lansează, iar din ce în ce mai mulți lucrători din retail vor trebui să se obișnuiască să lucreze alături de mașinării. Piața IA va crește la o industrie de 190 de miliarde de dolari până în 2025, cheltuielile globale pentru sistemele cognitive și IA ajungând la peste 57 de miliarde de dolari în 2023. Odată cu extinderea aripilor IA în sectoare, vor fi create noi locuri de muncă în dezvoltare, programare, testare, suport și întreținere, pentru a numi doar câteva. Pe de altă parte, IA oferă unele dintre cele mai mari salarii din ziua de azi, variind de la peste 1.250.000 USD pe an (inginer de învățare automată) la 145.000 USD pe an (arhitect IA), ceea ce o face cea mai mare tendință de tehnologie nouă la care trebuie să fim atenți! Machine Learning, subsetul IA, este, de asemenea, implementat în toate tipurile de industrii, creând o cerere uriașă pentru profesioniști calificați. Forrester (companie americană de cercetare și consultanță care oferă o varietate de servicii, inclusiv cercetare, consultanță și evenimente) estimează că inteligența artificială, învățarea automată și automatizarea vor crea 9% din noile locuri de muncă din SUA până în 2025, locuri de muncă inclusiv profesioniști în monitorizarea roboților, oameni de știință de date, specialiști în automatizare și curatori de conținut, făcându-l o altă nouă tendință tehnologică de care trebuie să ținem cont!

* Părți ale metaversului vor deveni reale – Nu că ne-ar pasă în mod special de termenul „metavers”, dar a devenit deja prescurtarea pentru un internet mai captivant, în care vom putea lucra, ne vom juca și socializa pe o platformă persistentă. Experții prevăd că metaversul va adăuga 5 trilioane de dolari economiei globale până în 2030, iar 2023 va fi anul care definește direcția metaversului pentru următorul deceniu. Realitatea augmentată (AR) și tehnologia realității virtuale (VR) vor continua să avanseze. Un domeniu de urmărit este mediul de lucru din metavers – în 2023, specialiștii prezic că vom avea medii de întâlnire mai captivante în care putem vorbi, vom face brainstorming și vom (co)-crea împreună. De fapt, Microsoft și Nvidia dezvoltă deja platforme „metaverse” pentru colaborarea la proiecte digitale. Vom vedea, de asemenea, o tehnologie „avatar” mai avansată în acest an. Un avatar – prezența pe care o proiectăm în timp ce interacționăm cu alți utilizatori în metavers – ar putea arăta exact ca și în lumea reală, iar captura de mișcare va permite chiar și avatarurilor noastre să adopte limbajul și gesturile unice ale corpului nostru. De asemenea, s-ar putea să vedem o dezvoltare ulterioară a avatarurilor autonome activate de IA care pot acționa ca reprezentanți ai noștri în metavers, chiar dacă nu suntem conectați în lumea digitală. Companiile folosesc deja tehnologia metaverse precum AR și VR pentru a desfășura training-uri și onboarding-uri, iar această tendință se va accelera în 2023. Gigantul de consultanță Accenture a creat deja un mediu metavers numit Etajul Nth. Această lume virtuală prezintă replici ale birourilor Accenture din lumea reală, astfel încât angajații noi și angajații actuali pot îndeplini sarcini legate de resursele umane fără a fi nevoie să fie prezenți într-un birou fizic.

* Progres în Web3 – Tehnologia blockchain va progresa semnificativ în 2023, pe măsură ce companiile creează produse și servicii mai descentralizate. De exemplu, în acest moment, stocăm totul în cloud – dar dacă descentralizăm stocarea datelor și criptăm acele date folosind blockchain, informațiile noastre nu numai că vor fi mai sigure, dar vom avea modalități inovatoare de a le accesa și analiza. „Jetoanele nefungibile” (NFT), unități de date unice dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain, vor deveni mai utilizabile și mai practice în acest an. De exemplu, biletele NFT la concerte ne vor oferi posibilitatea accesului la experiențe și suveniruri din culise. NFT-urile ar putea fi cheile pe care le folosim pentru a interacționa cu multe dintre produsele și serviciile digitale pe care le cumpărăm sau ar putea reprezenta contracte pe care le încheiem cu alte părți.

* Crearea unei legături între lumea digitală și cea fizică – Vedem deja o punte în curs de dezvoltare între lumea digitală și cea fizică, iar această tendință va continua în 2023. Există două componente ale acestei fuziuni: tehnologia digitală geamănă (digital twin technology) și imprimarea 3D. Gemenii digitali sunt simulări virtuale ale proceselor, operațiunilor sau produselor din lumea reală care pot fi folosite pentru a testa idei noi într-un mediu digital sigur. Designerii și inginerii folosesc gemeni digitali pentru a recrea obiecte fizice în lumi virtuale, astfel încât să poată testa în orice condiție imaginabilă, fără costurile mari ale experimentelor din viața reală. În 2023, vom vedea și mai mulți gemeni digitali, de la utilaje la mașini și la asistență medicală de precizie. După testarea în lumea virtuală, inginerii pot modifica și edita componente, apoi le pot crea în lumea reală folosind tehnologia de imprimare 3D. De exemplu, echipele de Formula 1 colectează în prezent date transmise de la senzori în timpul curselor, precum și temperaturile pistelor de curse și condițiile meteo, pentru a vedea cum se schimbă starea mașinilor în timpul raliurilor. Apoi, transmit datele de la senzori către gemenii digitali ai motoarelor și componentelor mașinii și rulează scenarii pentru a face modificări de design din mers. Apoi echipele imprimă 3D piese de mașină pe baza rezultatelor testării lor. De aici și până la a ne imagina cât de utilă ar fi, la alt nivel, desigur, celor care comercializează piese, consumabile și accesorii pentru mașini nu mai este decât un pas.

* Natura va fi din ce în ce mai editabilă – Vom trăi într-o lume în care putem face modificări materialelor, plantelor și chiar oamenilor prin editarea acestora. Nanotehnologia ne va permite să creăm materiale cu caracteristici complet noi, cum ar fi rezistența la apă și capacitatea de auto-vindecare. CRISPR-Cas9 există de câțiva ani, dar în 2023 vom vedea că tehnologia de editare a genelor se accelerează pentru a ne oferi capacitatea crescândă de „editare a naturii” prin modificarea ADN-ului. Editarea genelor funcționează într-o oarecare măsură ca procesarea de text, în care putem scoate unele cuvinte și adăuga altele – dar o putem face cu gene. Editarea genelor poate fi folosită pentru a corecta mutațiile ADN, pentru a rezolva problema alergiilor alimentare, pentru a crește sănătatea culturilor sau chiar pentru a edita caracteristici umane precum culoarea ochilor și a părului.

* Progresul cuantic – În acest moment, există o cursă la nivel mondial pentru dezvoltarea calculului cuantic. Calculul cuantic, care folosește particule subatomice pentru a crea noi moduri de procesare și stocare a informațiilor, este un salt tehnologic despre care se așteaptă să creeze computere capabile să funcționeze de un trilion de ori mai rapid decât cele mai rapide procesoare tradiționale disponibile în prezent. Pericolul potențial al calculului cuantic este că ar putea face practicile noastre actuale de criptare inutile – astfel încât orice națiune care dezvoltă calculul cuantic la scară ar putea rupe criptarea altor națiuni, companii, sisteme de securitate și multe altele. Aceasta este o tendință de urmărit cu mare atenție în 2023, când țări precum SUA, Marea Britanie, China și Rusia investesc bani în dezvoltarea tehnologiei de calcul cuantic.

* Puterea de calcul și-a stabilit deja locul în era digitală, aproape fiecare dispozitiv și aparat fiind computerizat. Și este aici pentru mai mult de-atât, deoarece experții în știința datelor au prezis că infrastructura de calcul pe care o construim acum va evolua în bine în următorii ani. În același timp, avem deja 5G, însă pregătiți-vă pentru o eră a 6G cu mai multă putere în mâinile noastre și dispozitivele din jurul nostru. Mai mult, puterea de calcul generează noi locuri de muncă tehnologice în industrie, dar ar necesita calificări specializate pentru a dobândi candidații. De la știința datelor la robotică și managementul IT, acest domeniu va alimenta cel mai mare procent de locuri de muncă din fiecare țară. Cu cât vor avea nevoie de mai multe calculatoare dispozitivele noastre, cu atât mai mulți tehnicieni, echipe IT, manageri de relații și economia de asistență pentru clienți vor înflori. O ramură esențială în acest domeniu pe care o puteți învăța astăzi este RPA, adică Robotic Process Automation. RPA se referă la software de calcul și automatizare care vă poate antrena pentru un job bine plătit în industria IT. Iată cele mai importante locuri de muncă pe care le puteți ochi în acest sens: data scientist, inginer IA, cercetător în robotică, arhitect IA, designer de robotică.

* Progres în tehnologia verde – Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă lumea în acest moment este să pună frână asupra emisiilor de carbon, astfel încât să poată aborda și atenua criza climatică. În 2023, se vor căuta progrese continue în cazul hidrogenului verde, o nouă sursă de energie cu ardere curată, care produce aproape zero emisii de gaze cu efect de seră. Shell și RWE, două mari companii europene de energie, creează prima conductă verde majoră din centralele eoliene din Marea Nordului. Vom vedea, de asemenea, progrese în dezvoltarea rețelelor electrice descentralizate. Generarea de energie distribuită folosind acest model oferă un sistem de mici generatoare de energie și depozitare care sunt situate în comunități sau case individuale – astfel încât acestea să poată furniza energie, chiar dacă rețeaua principală nu este disponibilă. În prezent, sistemul nostru energetic este dominat în primul rând de mari companii de gaz și energie, dar inițiativele energetice descentralizate au potențialul de a democratiza puterea la nivel mondial, reducând în același timp emisiile de carbon.

* Roboții vor deveni mai umani – În 2023, roboții vor deveni și mai asemănători oamenilor – ca aspect și capacitate. Aceste tipuri de roboți vor fi folosiți în lumea reală în locul celor care întâmpină oaspeții la evenimente, barmanilor, concierge (recepție) sau însoțitori pentru persoanele vârstnice. De asemenea, vor îndeplini sarcini complexe în depozite și fabrici, în timp ce lucrează alături de oameni în producție și logistică. O companie lucrează din greu pentru a crea un robot asemănător unui om care să funcționeze în casele noastre. La AI Day organizată de Tesla în septembrie 2022, Elon Musk a dezvăluit două prototipuri de roboți umanoizi Optimus, compania fiind gata să primească comenzi în următorii 3 până la 5 ani. Robotul poate îndeplini sarcini simple, cum ar fi ridicarea obiectelor și udarea plantelor – așa că poate în curând vom putea avea „roboți majordom” care să ne ajute la treburile casnice.

* Progres în sistemul autonom – Liderii de afaceri vor continua să facă progrese în crearea de sisteme autonome, în special în ceea ce privește livrarea și logistica. Multe fabrici și depozite au devenit deja parțial sau total autonome. În 2023, vom vedea și mai multe camioane și nave care se conduc singure, precum și roboți de livrare – și chiar mai multe depozite și fabrici vor implementa tehnologie autonomă. Ocado, un supermarket online britanic care se descrie drept „cel mai mare retailer online dedicat de produse alimentare din lume”, folosește mii de roboți autonomi în depozitele sale extrem de automatizate pentru a sorta, ridica și muta alimentele. De asemenea, depozitul folosește IA pentru a plasa cele mai populare articole la îndemâna roboților. Compania Ocado lansează chiar tehnologia autonomă din spatele depozitelor lor de succes către alți comercianți de produse alimentare.

* Tehnologie mai durabilă – În cele din urmă, vom vedea un impuls către o tehnologie mai durabilă în 2023. Mulți (dacă nu majoritatea) dintre noi suntem dependenți de tehnologie (smartphone-uri, tablete și computere), dar de unde provin componentele pentru a produce gadgeturile noastre preferate? Oamenii se vor gândi mai mult de unde provin materiile prime pentru lucruri precum cipurile de computer și cum le consumăm. De asemenea, folosim servicii cloud precum Netflix și Spotify, care încă rulează în centre de date uriașe ce consumă cantități mari de energie. În 2023, vom vedea un impuls continuu pentru a face lanțurile de aprovizionare mai transparente, deoarece consumatorii cer ca produsele și serviciile în care investesc să fie eficiente din punct de vedere energetic și susținute de o tehnologie mai durabilă.

* Edge Computing – Anterior, o nouă tendință tehnologică de urmărit, cloud computing a devenit mainstream, cu jucători importanți precum AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure și Google Cloud Platform dominând piața. Adoptarea cloud computing este în continuare în creștere, pe măsură ce tot mai multe companii migrează către o soluție cloud. Dar nu mai este tendința tehnologică emergentă, este Edge. Pe măsură ce cantitatea de date cu care se confruntă organizațiile continuă să crească, acestea și-au dat seama de neajunsurile cloud computing-ului în unele situații. Edge computing este conceput pentru a ajuta la rezolvarea unora dintre aceste probleme ca o modalitate de a ocoli latența cauzată de cloud computing și de a transfera date către un centru de date pentru procesare. Poate exista „la margine”, dacă vreți, mai aproape de locul unde trebuie să aibă loc calculul. Din acest motiv, edge computing poate fi utilizat pentru a procesa date sensibile la timp în locații îndepărtate cu conectivitate limitată sau fără conexiune la o locație centralizată. În aceste situații, edge computing poate acționa ca mini centre de date. Edge computing va crește pe măsură ce utilizarea dispozitivelor Internet of Things (IoT) va crește. Până în 2023, piața globală de edge computing este de așteptat să atingă 6,72 miliarde de dolari. Și această nouă tendință tehnologică este menită doar să crească, creând diverse locuri de muncă, în primul rând pentru inginerii de software.

* Data-ficarea – Datafication este pur și simplu transformarea tuturor lucrurilor din viața noastră în dispozitive sau software alimentat de date. Deci, pe scurt, Datafication este modificarea treburilor și sarcinilor umane în tehnologie bazată pe date. De la smartphone-urile noastre, mașinile industriale și aplicațiile de birou până la aparatele alimentate cu inteligență artificială și orice altceva, datele sunt aici pentru a rămâne mai mult decât ne vom putea aminti vreodată! Așadar, pentru a ne păstra datele stocate în mod corect și în siguranță, a devenit o specializare solicitată în economia noastră. Datafication duce la o nevoie mai mare de profesioniști IT, oameni de știință de date, ingineri, tehnicieni, manageri și multe altele. Și mai util este că oricine are cunoștințe solide de tehnologie poate face o certificare în specializări legate de date pentru a găsi un loc de muncă în acest spațiu. Joburile de date sunt mai mult despre competențe decât despre calificări de nivel mare și avem atât de mulți lideri de succes care ies din orașe mai mici și țări în curs de dezvoltare precum India.

* Internetul lucrurilor (IoT) – O altă nouă tendință promițătoare de tehnologie este IoT. Multe „lucruri” sunt acum construite cu conectivitate WiFi, ceea ce înseamnă că pot fi conectate la Internet – și unele la altele. Prin urmare, Internetul lucrurilor sau IoT este viitorul și a permis deja ca dispozitivele, aparatele electrocasnice, mașinile și multe altele să fie conectate și să facă schimb de date prin Internet. În calitate de consumatori, folosim deja și beneficiem de IoT. Ne putem încuia ușile de la distanță dacă uităm când plecăm la serviciu, putem preîncălzi cuptoarele în drum spre casă de la serviciu, totul în timp ce ne urmărim starea fizică pe Fitbit-urile noastre. Cu toate acestea, afacerile au și multe de câștigat acum și în viitorul apropiat. IoT poate permite o mai bună siguranță, eficiență și luare a deciziilor pentru companii pe măsură ce datele sunt colectate și analizate. Poate permite întreținerea predictivă, accelera asistența medicală, poate îmbunătăți serviciile pentru clienți și poate oferi beneficii pe care nici măcar nu ni le-am imaginat încă. Și ne aflăm abia la începutul acestei noi tendințe tehnologice: previziunile sugerează că până în 2030 aproximativ 50 de miliarde dintre aceste dispozitive IoT vor fi utilizate în întreaga lume, creând o rețea masivă de dispozitive interconectate, de la smartphone-uri la aparate de bucătărie. Cheltuielile globale pentru Internetul obiectelor (IoT) vor ajunge la 1,1 trilioane de dolari SUA în 2023. Se preconizează că noile tehnologii precum 5G vor stimula creșterea pieței în următorii ani. Și dacă doriți să pășiți în această tehnologie în tendințe, va trebui să învățați despre securitatea informațiilor, IA și fundamentele învățării automate, rețele, interfața hardware, analiza datelor, automatizare, înțelegerea sistemelor încorporate și trebuie să aveți cunoștințe despre dispozitive și design.

* 5G – Următoarea tendință tehnologică care urmează IoT este 5G. Acolo unde tehnologiile 3G și 4G ne-au permis să navigăm pe internet, să folosim servicii bazate pe date, lățimi de bandă crescute pentru streaming pe Spotify sau YouTube și multe altele, se așteaptă ca serviciile 5G să ne revoluționeze viața prin activarea serviciilor care se bazează pe tehnologii avansate precum AR și VR, alături de servicii de jocuri bazate pe cloud precum Google Stadia, NVidia GeForce Now și multe altele. Este de așteptat să fie folosit în fabrici, camere HD care ajută la îmbunătățirea siguranței și gestionarea traficului, controlul rețelei inteligente și, de asemenea, retailul inteligent. Aproape fiecare companie de telecomunicații precum Verizon, Tmobile, Apple, Nokia Corp, QualComm lucrează acum la crearea de aplicații 5G. Abonamentele la rețeaua 5G vor ajunge la 4,4 miliarde până la sfârșitul anului 2027, ceea ce face din aceasta o tendință tehnologică emergentă la care trebuie să fim atenți și, de asemenea, să ne rezervăm un loc.

* Securitate cibernetică – Securitatea cibernetică poate să nu pară o tehnologie în curs de dezvoltare, având în vedere că există de ceva vreme, dar evoluează la fel ca și alte tehnologii. Acest lucru se datorează în parte pentru că amenințările sunt constant noi. Hackerii răuvoitori care încearcă să acceseze ilegal date nu vor renunța în curând și vor continua să găsească modalități de a trece chiar și prin cele mai dure măsuri de securitate. De asemenea, parțial se datorează faptului că noua tehnologie este adaptată pentru a spori securitatea. Atât timp cât există hackeri, securitatea cibernetică va rămâne o tehnologie în tendințe, deoarece va evolua constant pentru a se apăra împotriva lor. Ca dovadă a nevoii puternice de profesioniști în securitate cibernetică, numărul locurilor de muncă în securitate cibernetică crește de trei ori mai rapid decât alte locuri de muncă în domeniul tehnologiei. Potrivit Gartner (companie americană de consultanță și cercetare în IT, fondată în anul 1979 și citată de aproximativ 70 de ori pe săptămână de The Wall Street Journal, The Economist, Financial Times împreună cu 30 de publicații financiare importante), până în 2025, 60% dintre organizații vor folosi riscul de securitate cibernetică ca principal determinant în efectuarea tranzacțiilor cu terțe părți și a angajamentelor de afaceri. Trebuie să rețineți că, oricât de provocator este domeniul, acesta oferă și venituri profitabile din șase cifre, iar rolurile pot varia de la hacker etic, analist malware, inginer de securitate, ofițer șef de securitate, oferind o carieră promițătoare pentru cei care doresc să intre și/sau să rămână în această tehnologie în tendințe „veșnic verde”.

* Superaplicații – Acestea apar din combinația dintre o aplicație, o platformă și un ecosistem digital, toate în cadrul aceleiași aplicații. Ar fi echivalentul tehnologic al unui cuțit elvețian care combină multe unelte care împărtășesc același scop și pot fi folosite sau îndepărtate în funcție de nevoile fiecărui utilizator. Acestea rulează pe aceeași platformă care oferă numeroase servicii și unde pot fi create experiențe de utilizator personalizate, captivante și de anvergură. De fapt, ele permit includerea experiențelor desktop și mobile ale întreprinderilor, cum ar fi fluxul de lucru, colaborarea și platformele de mesagerie. De-a lungul timpului, vor sprijini chatbot-uri, tehnologii bazate pe IoT și experiențe captivante precum metaversul.

* Semiconductori și încredere în sine – Specialiștii prezic că războiul din Ucraina va inaugura o nouă eră a geopoliticii și a globalizării. „Cumpărarea încrederii în sine, un catalizator al globalizării verticale, se va accelera în 2023, afectând fiecare aspect al tehnologiei”, susțin aceștia. O altă tendință de urmărit va fi lupta pentru semiconductorii care alimentează smartphone-urile noastre, computerele, mașinile și aparatele electrocasnice. Experții spune că semiconductorii vor schimba afacerile mondiale în 2023 și vor deveni o zonă de competiție între SUA și China.

* Realizarea valorii wireless – Următoarea generație „fără fir” va îmbunătăți conectivitatea, ajutând în același timp la optimizarea procesului pentru o fiabilitate sporită, costuri mai ieftine, riscuri mai mici și o productivitate mai mare. Trecerea către transformarea digitală va fi mai simplă dacă mai multe tehnologii wireless sunt combinate într-o singură infrastructură și utilizate. Dacă baza tehnică pentru viitorul wireless este mai accesibilă, unificată, sigură și fiabilă, va necesita mai puțină finanțare. Noua tehnologie wireless va face mai ușor pentru tendința Internet of Things (IoT) să colecteze date de mediu. Sunt probabile aplicații în tehnologia prin satelit, detectarea radar, colectarea energiei, urmărirea locației și alte domenii.

* Tehnologia alimentară – Inovația în nutriție, producția și managementul alimentelor este chemată să răspundă unora dintre crizele majore cu care se confruntă omenirea, cum ar fi foametea – până la 2 miliarde de oameni se estimează că se vor afla în această situație până în 2050 – sau pierderea resurselor naturale (aproape 90% din defrișare este rezultatul expansiunii agricole). Sectorul foodtech va fi o tendință, susțin specialiștii, „pentru că răspunde unei nevoi reale și urgente: în noiembrie am depășit pragul de 8 miliarde de oameni”. De asemenea, „foodtech este legată de o mișcare globală legată de alimentație și conștientizarea sănătății”, explică experții. „Pe lângă mișcarea legată de hrana pe bază de plante, vom vedea soluții comerciale de hrană pe bază de animale cultivate în laborator”.

* Neurotehnologie – „Gândindu-ne la ce tendință va uimi lumea în 2023, am paria pe neuroștiință și pe interfețele creier-mașină”, susțin experții străini în domeniu. Și în timp ce cofondatorul Neuralink, Elon Musk, și-a declarat recent intenția de a efectua primele teste umane ale implanturilor neuronale în termen de șase luni, mai este un drum lung de parcurs pentru a obține aprobarea autorităților sanitare pentru acest tip de produs. Oamenii de știință și antreprenorii, printre care și Musk, lucrează la soluții inovatoare pentru îmbunătățirea sănătății mintale, tratarea bolilor neurologice sau vindecarea leziunilor cerebrale, iar neuroștiința este de așteptat să atingă o valoare de piață de 41,4 miliarde USD până în 2030. „Anul acesta am putea vedea primul om cu un cip implantat în creier”, sugerează aceiași specialiști străini.

* Noi asistenți de conversație – Primii care au adoptat-o, care au fost uimiți de competența lingvistică a ChatGPT, au fost la fel de repede uimiți de cât de greșit poate fi, în special cu aritmetica simplă. Lăsând la o parte defectele, ne putem aștepta în mod realist ca firmele IA să îmbunătățească punctele forte ale acestor chatboți cu instrumente care simplifică modul în care scriem și citim textul, spun experții IA. În primul rând, este foarte probabil ca anul acesta să avem un chatbot care acționează ca asistent de cercetare. Imaginați-vă că scrieți o lucrare de cercetare și doriți să adăugați câteva fapte istorice despre al Doilea Război Mondial. Ați putea partaja un document de 100 de pagini cu asistentul dvs. și să-i cereți să rezume aspectele importante legate de un anumit aspect al războiului. Asistentul va citi apoi documentul și va genera un rezumat pentru dvs. „Dacă doriți să vă îmbogățiți lucrarea cu un fapt istoric, nu va trebui să căutați pe web ca să îl găsiți”, a spus Yoav Shoham, profesor emerit la Universitatea Stanford, care ajută la compilarea Indexului IA, un raport anual privind progresul inteligenței artificiale. „Va fi chiar acolo, cu un clic pe un buton.”

* Mașini electrice dincolo de Tesla – Tesla a continuat să domine vânzările de vehicule electrice în acest an, dar 2023 s-ar putea dovedi a fi un punct de cotitură pentru industrie. Acțiunile Tesla au scăzut anul trecut, iar marca sa a primit o mustrare de la preluarea Twitter de către Elon Musk. În același timp, concurența de pe piață se intensifică pe măsură ce producătorii de vehicule electrice precum Ford Motor, Kia, General Motors, Audi și Rivian își intensifică producția de mașini electrice. De asemenea, Tesla a declarat în noiembrie 2022 că își va deschide designul conectorului de încărcare pentru alte mașini electrice. Acest lucru le-ar permite șoferilor de alte tipuri de mașini să-și reumple bateriile la stațiile de încărcare Tesla, care sunt mult mai prolifice decât alte tipuri de încărcătoare. În plus, atât California, cât și New York-ul au luat măsuri pentru a interzice vânzările de mașini pe benzină până în 2035. Toate acestea se adaugă la o furtună perfectă pentru ca industria mașinilor electrice să devină mult mai mare decât o singură marcă în 2023.

* Mai multe opțiuni pentru rețelele sociale – Twitter a fost în haos pentru o mare parte a anului 2022 și, cel mai probabil, acest lucru va continua și anul viitor. Ca răspuns la reacții adverse, Elon Musk i-a întrebat pe adepții săi de pe Twitter într-un „sondaj” dacă ar trebui să demisioneze din funcția de lider al companiei. Majoritatea, aproximativ 10 milioane de utilizatori, au votat da, dar dl Musk a spus că va demisiona numai după ce va găsi pe cineva „suficient de prost pentru a accepta postul”. TikTok este, de asemenea, în ape tulburi după ce ByteDance, compania sa mamă din China, a declarat că o investigație internă a constatat că angajații au obținut în mod necorespunzător datele utilizatorilor din SUA. Dezvăluirea pune presiune asupra administrației Biden pentru a lua în considerare restricții mai dure pentru aplicație în Statele Unite. Indiferent de ce se întâmplă cu Twitter și TikTok, este clar că o mare schimbare este în curs de desfășurare în rețelele sociale. Mulți jurnaliști, tehnicieni și influenceri au migrat la Mastodon, o rețea de socializare care arată similar cu Twitter. Și mulți oameni mai tineri au trecut deja la aplicații mai noi, cum ar fi BeReal, unde grupuri de prieteni rămân în contact făcând și partajând selfie-uri în același timp. Nu este clar care nouă aplicație de socializare va fi o mare problemă în 2023. (Serverele Mastodon se luptă să facă față creșterii numărului de utilizatori.) Dar un lucru este cert: oamenii care se simt „trași pe sfoară” de Twitter caută un loc sigur și distractiv de petrecut timpul liber.

Concluzie
Tehnologia va continua inevitabil să avanseze într-un ritm extrem de rapid. Așadar, considerăm că trebuie să știm încotro ne îndreptăm global, chiar dacă valul unor schimbări ne va atinge mai târziu. Oamenii care știu și sunt corect informați, nu se mai sperie, ci caută la rândul lor soluții pentru a supraviețui schimbărilor pe care, de cele mai multe ori, nu le provoacă ei. Cine înțelege de unde vine pericolul își construiește corect scutul, sau se folosește inteligent de direcția și puterea lui.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2022/11/21/the-top-10-tech-trends-in-2023-everyone-must-be-ready-for/?sh=1125d8577df0

Top 9 Technology Trends In The Next 5 Years


https://www.simplilearn.com/top-technology-trends-and-jobs-article
https://www.plainconcepts.com/tech-trends-2023/
https://edition.cnn.com/2023/01/05/world/technology-trends-2023-spc-scn-intl/index.html
https://mindmajix.com/technology-trends
https://www.analyticsinsight.net/top-10-essential-tech-trends-in-2023-everyone-must-be-ready-for/
https://www.bbva.com/en/clean-energy-deeptech-and-food-technology-the-technology-trends-that-will-shape-innovation-in-2023/
https://www.zdnet.com/home-and-office/work-life/three-tech-trends-on-the-verge-of-a-breakthrough-in-2023/
https://www.nytimes.com/2022/12/29/technology/personaltech/new-tech-2023-ai-chat-vr.html