Se adună norii deasupra fondurilor de pensii din Ungaria

În 2022, niciun fond de pensii din Ungaria nu a obținut randamente reale și există, de asemenea, minusuri uriașe.
Potrivit calculelor portalului Bank360.hu, se pare că niciun fond de pensii nu a realizat un randament real în 2022, iar pierderea poate fi măsurată în sute de miliarde de forinţi, majoritatea viitorilor pensionari ar fi putut pierde, iar pierderea procentuală ar putea fi chiar de până la „două cifre minus”.
Nici anul 2021 nu a fost prea promițător, iar apoi a venit și „gaura neagră” de anul trecut, când majoritatea celor peste un milion de membri ai fondurilor de pensii facultative au fost dezamăgiți și abia acum se confruntă cu socoteala.
Fondurile mai puțin riscante au avut cele mai bune rezultate, cei care au ales investiții mai riscante au fost victimele obligațiunilor guvernamentale și ale cotărilor la bursă.
Banca Națională a Ungariei dispune de date exacte: fondurile de pensii facultative au suferit pierderi de 187,33 miliarde de forinți până la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce reprezintă o înregistrare istorică. De atunci, piața ungară s-a corectat într-o oarecare măsură, dar scăderea este încă substanțială./vblanka/sdm2

(https://infostart.hu/gazdasag/2023/01/16/felhok-gyulekeznek-a-nyugdijpenztarak-folott)