Spania: Tenorul Placido Domingo, acuzat din nou de hărțuire: „Mi-a cerut să-i bag mâna în pantaloni”

O cântăreață de operă spaniolă, sub protecția anonimatului, l-a acuzat pe tenorul Placido Domingo, în emisiunea TV „Salvados”, de presupusă hărțuire în anii 2000, atunci când au împărțit scena. Este prima dată când o femeie spaniolă se alătură plângerilor, apărute deja în alte țări.
Spaniola, care apare de la spate și cu vocea distorsionată, a participat luni la emisiunea dedicată cazului Placido Domingo, acuzat într-o anchetă publicată în 2019 de agenția „Associated Press” de mai multe artiste de operă profesionite de hărțuire sexuală în Statele Unite, timp de zeci de ani.
„Este de neatins, nu ar trebui să fie, dar este”, a explicat artista spaniolă în timpul emisiunii de televiziune, care susține că a coroborat mărturia acestei cântărețe active cu alte două surse.
Artista a povestit că Domingo a sărutat-o ​​pe gură în mijlocul unui spectacol pe scenă în Spania, împotriva voinței ei, când luminile s-au stins în timpul unei reprezentații, în timp ce cu altă ocazie i-a cerut, în fața martorilor, să bage mâna în buzunarul din spate al pantalonilor pe care îi purta.
„Mi-aș dori ca în teatre să existe o figură, care să supravegheze lucrurile și cântărețele să poată cere ajutor. Aceste lucruri se întâmplă uneori la vedere”, a spus ea. Mărturia femeii a fost precedată de un interviu cu mezzosoprana americană Patricia Wulf, prima interpretă care a făcut pasul de a-l acuza pe Domingo.
„Era un secret cunoscut”, a spus ea despre situațiile precum cea în care Domingo, pe care ea îl numește „un zeu” în lumea operei, apărea în cabina ei, știind că se îmbracă, îi face avansuri sau o suna la ore târzii, și vorbea despre soțul ei ca despre „rivalul său”.
Investigației realizate de „Associated Press” s-au alăturat cea a Operei din Los Angeles, unde Placido era dirijor, și cea realizată de American Guild of Musical Artists AGMA.
Fostul vicepreședinte al AGMA, baritonul Samuel Schulz, a povestit la televizor despre un presupus acord de jumătate de milion de dolari între cântăreț și sindicat, pentru a nu publica o anchetă care ar fi demonstrat că 27 de femei, în peste 20 de ani, erau obiectul unor comportamente nepotrivite.
Schulz a decis să dezvăluie raportul către presă, motiv pentru care, a spus el, nu mai deține o funcție de conducere în sindicat și nu mai primește invitații de a performa. A fost intervievată și soprana uruguayană Luz del Alba Rubio, care a denunțat că a fost hărțuită de Domingo în unele situații și a mărturisit că a considerat că este „prețul de plătit”. Totuși, artista a declarat că a venit un moment când nu a mai suportat. „Nu pot să dau un sărut dacă nu am chef, cântatul meu, pregătirea mea nu sunt suficiente, trebuie să fac asta ca să merit?”. Un refuz pe care Placido Domingo nu l-a privit cu ochi buni: „Era foarte supărat, mi-a spus că aș fi putut să am o carieră frumoasă”.
https://www.lastampa.it/esteri/2023/01/16/news/spagna_cantante_spagnola_accusa_molestie_placido_domingo-12538797/
Traducerea: Oana Avram