EPA/Javad Parsa NORWAY OUT

Arheologii norvegieni cred că au găsit cea mai veche piatră runică din lume, gravată cu aproape două milenii în urmă, cu câteva secole înaintea celor deja cunoscute, au anunțat ei marți.
Blocul de gresie brună, de aproximativ treizeci de centimetri pe o latură, a fost descoperit într-un câmp funerar dezgropat în toamna anului 2021 lângă lacul Tyrifjorden, la nord-vest de Oslo, în timpul lucrărilor de construcție a unei linii de cale ferată.
Datarea oaselor și a lemnului carbonizat găsit într-un mormânt lângă piatră sugerează că acesta a fost sculptat între anii 1 î.Hr. și 250 î.Hr., a spus Muzeul de Istorie Culturală din Oslo.
Ridicate de obicei pe morminte, mai ales în timpul epocii vikingilor, pietrele runice sunt pietre gravate cu inscripții alcătuite din litere runice, cel mai vechi alfabet cunoscut din Scandinavia.
„Se estimează că primele din Norvegia și Suedia au apărut în anii 300 sau 400, dar se dovedește că unele pietre runice pot fi mai vechi decât se credea anterior”, a comentat runologul Kristel Zilmer de la agenția norvegiană NTB. „Este o descoperire unică”, a adăugat ea.
Folosite de mai multe așa-numite popoare pregermanice, runele au o origine care este încă în mare parte misterioasă.
Odată transcrisă în alfabetul latin, inscripția găsită pe piatra din Tyrifjorden – care ar putea fi contemporană cu Iisus Hristos – formează cuvântul „idiberug”, poate ca omagiu adus persoanei care zace în mormânt.
Piatra va fi acum expusă la Muzeul de Istorie Culturală din Oslo, între 21 ianuarie și 26 februarie. (www.lesoir.be – 17 ianuarie)/rcostea