Expoziţia ”Fake News: Art, Fiction et Mensonge”, vernisată la ARCUB

Expoziţia ”Fake News: Art, Fiction et Mensonge”, organizată de Institutul Francez din România, a fost vernisată marţi, ora 18.30, la ARCUB, Sala Cafenea, în prezenţa curatorului, Laurent Bigot.

Expoziţia a fost realizată de CLEMI (Centre pour l’éducation aux médias et a l’information) și poate fi vizitată până la 26 ianuarie, între orele 12.00-20.00.
Aceasta cuprinde o parte din expoziția prezentată anul trecut la Paris, mai exact nouă panouri faţă-verso, cu opere ale unor artişti din toată lumea.

La evenimentul de lansare organizat de Institutul Francez, profesorul Laurent Bigot a explicat geneza expoziției. Au fost invitați mai mulți artiști să reflecteze despre
rolul mass-media, al reţelelor sociale, care inundă cu tot mai multe informaţii şi imagini.

Creatorii au încercat, prin arta lor, să pună sub semnul întrebării puterea mass-media de a ne modela viziunea asupra lumii. Totodată, operele lor ne provoacă să ne distanţăm de conţinutul media pentru a ne proteja de posibile derapaje.

Laurent Bigot este jurnalist şi decan al Facultății de Jurnalism din Tours (EPJT). Este evaluator pentru International Fact-Checking Network (IFCN), al Institutului Poynter, din Florida. Totodată, este autorul cercetării ”Fact-checking vs Fake News. Vérifier pour mieux informer” (INA, 2019).

RADOR – 18 ianuarie