Livrările de arme ale Occidentului către Ucraina vor duce la o catastrofă globală, afirmă un apropiat al lui Putin

Un aliat apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că livrările de arme ofensive către Kiev, care amenință teritoriile Rusiei, vor duce la o catastrofă globală, iar argumentele împotriva utilizării armelor de distrugere în masă vor deveni neviabile. Viaceslav Volodin, președintele Dumei – camera inferioară a parlamentului Rusiei – a avertizat că sprijinul acordat Ucrainei de Statele Unite și NATO duce lumea către un „război îngrozitor”.

„Dacă Washingtonul și țările NATO furnizează arme care vor fi folosite pentru a lovi orașe civile și pentru tentative de acaparare a teritoriilor noastre, după cum amenință ele, acest lucru va duce la măsuri de retorsiune, folosind arme mai puternice”, a scris Volodin duminică, pe aplicația de mesagerie Telegram. „Argumentele conform cărora puterile nucleare nu au folosit anterior arme de distrugere în masă în conflictele locale devin de nesusţinut. Pentru că aceste state nu s-au confruntat cu o situație în care să existe o amenințare la adresa securității cetățenilor lor și a integrității teritoriale a țării”.

Aliații occidentali au promis, săptămâna trecută, arme pentru Ucraina în valoare de miliarde de dolari, însă nu au reuşit să convingă Germania să renunţe la opoziţia privind furnizarea de tancuri de luptă Leopard, de fabricație germană, care sunt deținute de o serie de state NATO, dar al căror transfer către Ucraina necesită aprobarea Berlinului.

De la invazia din 24 februarie, pe care a prezentat-o ca o acţiune de apărare în faţa unui Occident agresiv, Rusia a preluat controlul unor părți ale Ucrainei și a spus că nu le va returna niciodată. Kievul a subliniat că restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei nu poate fi negociată. Comentariile lui Volodin au loc după o amenințare similară făcută săptămâna trecută de Dmitri Medvedev, fostul prim-ministru și președinte al Rusiei.

Volodin, în vârstă de 58 de ani, este președintele Camerei inferioare, Duma de Stat, din 2016, deținând anterior un rol de conducere în administrația prezidențială. În calitate de membru al Consiliului de Securitate al lui Putin, discută în mod regulat cu preşedintele rus. „Livrările de arme ofensive către regimul de la Kiev vor duce la o catastrofă globală”, a spus Volodin./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 22 ianuarie