Chitaristul și compozitorul Tom Verlaine a murit la New York, la vârsta de 73 de ani

Tom Verlaine, a cărui trupă Television a fost una dintre cele mai influente apărute pe scena punk rock din New York, centrată în jurul clubului de noapte CBGB, a murit sâmbătă, 28 ianuarie, la Manhattan, la vârsta de 73 de ani. De fapt, improvizațiile sale exploratorii la chitară și compozițiile sale poetice nu au fost niciodată ușor clasificabile pentru muzica punk sau orice alt gen. Moartea sa a fost anunțată de Jesse Paris Smith, fiica lui Patti Smith. Nu a precizat cauza, spunând că a murit „după o scurtă boală”.
Deși trupa Television a obținut doar un mic succes comercial și s-a desființat după doar două albume, Verlaine, care a continuat să înregistreze mai multe albume solo, a avut o influență de durată, în special asupra colegilor săi chitariști. Sunetul stratificat, adesea eteric, pe care l-au dezvoltat Verlaine și ceilalți membri din trupa Television, era foarte diferit de abordarea esențială a trupei Ramones și a altor protegoniști ai stilului punk.
Verlaine, care a fost, de asemenea, solistul trupei și compozitorul majorității cântecelor, a studiat pianul și saxofonul în copilărie, iar muzica sa are rădăcini în tot, de la free jazz-ul lui John Coltrane până la piesa „19th Nervous Breakdown” a trupei Rolling Stones. Versurile sale adesea impresioniste reflectau influența unor poeți precum Paul Verlaine, după care bărbatul născut Thomas Miller și-a luat numele de scenă. (www.rainews.it – 29 ianuarie 2023)/oavram