Sindicatele din Franţa au reuşit o nouă mobilizare masivă împotriva reformei pensiilor

În Franţa, sindicatele au reușit o nouă mobilizare masivă împotriva reformei pensiilor, prin care Guvernul vrea să prelungească perioada de muncă. Daniela Coman transmite de la Paris.

Reporter: 2,8 milioane de persoane au ieșit la proteste, potrivit sindicatelor, aproape 1,3 milioane, potrivit poliției. Ambele raportări sunt superioare celor de acum două săptămâni. Participarea atât de importantă arată că majorarea vârstei de pensionare și a vechimii necesare pentru o pensie completă reprezintă o preocupare majoră a societății franceze, după o succesiune de crize și creșterea costului vieții. Protestele de stradă s-au desfășurat în general într-o atmosferă calmă, fiind înregistrate câteva incidente minore la Paris, rezolvate rapid de forțele de ordine, care au reținut peste 30 de indivizi agresivi. După consultările de aseară, sindicatele au decis două zile de mobilizare săptămâna viitoarec – marți, pe 7 februarie, și sâmbătă, pe 11 februarie.

Patricia Drevon, lidera Confederației Force Ouvrière – Forța Muncitorească: 9 salariați din 10 resping reforma. Două treimi din populație susțin mobilizarea noastră. Nimeni nu s-a lăsat înșelat de propaganda Guvernului. Organizațiile sindicale nu acceptă afirmația premierului că vârsta de pensionare nu este negociabilă. Nimic nu justifică o reformă atât de nedreaptă și de brutală. Guvernul trebuie să înțeleagă respingerea masivă a acestui proiect și să-l retragă.

Reporter: Confruntarea din stradă se reproduce deja în Parlament, unde reforma este analizată în Comisia de afaceri sociale, săptămâna viitoare urmând să ajungă în plenul Adunării Naționale. Opoziția de stânga a depus până acum peste 6.000 de amendamente. Guvernul dorește ca legea să obțină votul final destul de repede, înainte de sfârșitul lunii martie./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie