Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) 730 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii din România ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). 329 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.430 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane. Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea de articole de îmbrăcăminte; fabricarea de mobila; fabricarea de fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei; hoteluri și alte facilităţi de cazare similare.

Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.

Situația statistică se referă la perioada de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent. ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

2) Centrul de proiecte culturale al Bucureştiului, ARCUB, a găzduit în perioada 31 ianuarie – 1 februarie expoziţia de artă e-MOTIONS, care a cuprins lucrări realizate de copii ucraineni şi români. e-MOTIONS a adus împreună peste 70 de copii şi adolescenţi ucraineni şi români cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, într-o iniţiativă menită să susţină incluziunea copiilor refugiaţi din calea războiului. Aceştia au participat la ateliere de creaţie organizate de UNICEF şi conduse de profesori de arte, în cadrul cărora au învăţat cum să-şi exprime emoţiile prin pictură şi colaje. În urma atelierelor de creaţie, peste 30 de picturi, desene şi colaje au fost selectate pentru a fi prezentate în cadrul unei expoziţii itinerante.

Expoziţia e-MOTIONS oferă vizitatorilor ocazia să înţeleagă mai bine experienţele copiilor afectaţi de război, fiind totodată o invitaţie pentru fiecare copil de a comunica prin artă, de a-şi exprima speranţele, visurile, temerile sau căutările în culoare şi formă.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional (2 februarie)