Juliette Binoche, omagiată la Goya, Oscarurile spaniole

Actrița franceză Juliette Binoche va fi omagiată pe 11 februarie în cadrul Premiilor Oscar spaniole, Goya, unde va primi un premiu care îi va recompensa „traiectoria extraordinară”, a anunțat, miercuri,Academia Spaniolă de Film. Actriţa în vârstă de 58 de ani, care a câștigat un Oscar în 1996 pentru „The English Patient” al lui Anthony Minghella, o „referință incontestabilă în cinematografia europeană”, va primi un „Goya internațional” la ceremonia desfășurată anul acesta la Sevilla, în sudul țării. Acest premiu există doar de doi ani și a fost acordat în 2022 actriței australiene Cate Blanchett.
De-a lungul carierei sale de patruzeci de ani, Juliette Binoche a jucat în numeroase filme, printre care „The Unbearable Lightness of Being”, „The Lovers of Pont-Neuf” și „The English Patient”, pentru care a primit Oscarul pentru cea mai bună actriță pentru un rol secundar. Ea a lucrat cu regizori precum Jean-Luc Godard, Leos Carax sau Louis Malle, dar și cu polonezul Krzysztof Kieslowski, americanul Abel Ferrar, elvețianul Lasse Hallström, britanicul John Boorman sau austriacul Michael Haneke.
Actrița adună premii după premii, de la César francez până la Bafta britanic, inclusiv premii de actorie la festivalurile de la Cannes, Berlin și Veneția. Ea a fost onorată în 2022 la un alt festival de film spaniol, cel de la San Sebastian. (www.lefigaro.fr – 1 februarie)/rcostea