Premierul Nicolae Ciucă va fi primit, la Cairo, de preşedintele Abdel Fattah el-Sisi

Realizator: Premierul Nicolae Ciucă este la Cairo, în Egipt, unde va fi primit astăzi de preşedintele Abdel Fattah el-Sisi, după ce ieri a discutat cu omologul său egiptean despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Egiptul este principalul partener comercial al României în Orientul Mijlociu şi Africa.
Reporter: Petruţa Obrejan – 1,1 miliarde de dolari reprezintă volumul schimburilor comerciale dintre România și Egipt, spunea la Cairo premierul Nicolae Ciucă, însă trebuie analizate și alte aspecte, astfel încât cooperarea economică bilaterală să asigure, mai ales în actualul context determinat de agresiunea rusă asupra Ucrainei și care afectează nu numai țările limitrofe, bunăstarea oamenilor și a economiilor din cele două state.
Nicolae Ciucă: Trebuie să vedem cum putem să conectăm cât mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul și dumneavoastră puteți să vedeți cum puteți să ne conectați pe noi cu țările din Africa și din Orientul Apropiat.
Reporter: Premierul Mostafa Madbouly s-a arătat interesat atât în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor bilaterale, atât în plan politic, economic, cât și comercial, cu partea română, afirmând că există multe oportunități și un potențial uriaș, dar s-a pronunțat și pentru construirea unei relații mai apropiate între Egipt și Uniunea Europeană.
Mostafa Madbouly: De exemplu, Egiptul, ca parte a Acordului de Liber Schimb, să ofere acces pe piața africană companiilor românești partenere, a celor egiptene și, în urma unor parteneriate similare, firmelor egiptene să li se faciliteze accesul pe piața Uniunii Europene./dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 februarie)