Risc de avalanşă în mai multe zone montane

E risc de avalanșă până diseară în mai multe zone montane. Meteorologii au emis ieri, pentru prima oară în această iarnă, o atenționare de gradul 5 – maxim – la peste 1.800 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară aproape 2,5 metri. Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, îi sfătuiește pe pasionații de sporturi de iarnă să rămână în zona sigură a pârtiilor.

Sabin Cornoiu: În acest moment, masivele din Carpații Meridionali, Bucegi, Făgăraș, Parâng, Şureanu, Retezat și Godeanu au un urisc de avalanșă de gradul 3 până la 1.800 şi de 4 la peste 1.800, excepție făcând Făgărașul, care are grad 4 până la 1.800 şi 5, adică maxim, la peste 1.800 de metri, întrucât aici au fost căderi și acumulări foarte, foarte mari de zăpadă. Nu le recomandăm să iasă în afara pârtiilor de schi, pentru că aici există pericolul să curgă zăpadă de pe torent sau chiar să se formeze avalanșe. Şă nu încerce să taie curbele pe care le fac pârtiile și să intre pe aceste scocuri care se întâlnesc în natură sau să nu încerce să schieze o pistă în locuri pe care nu le cunosc şi în care se pot rătăci. Trebuie să informăm pe toată lumea că în sectorul pârtiilor de schi nu există pericol de avalanșe.

Realizator: Ieri au fost evacuate 58 de persoane blocate de avalanșă la Cabana Capra, din Munții Făgăraș și alte 30 care rămăseseră blocate în zăpadă, în zona Şanta, de lângă Păltiniș./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 februarie