Încă 10 cetățeni români repatriați cu aeronave ale Forțelor Aeriene Române

 

 

 

Ministerul Apărării Naționale continuă să acționeze în sprijinul cetățenilor afectați de recentele cutremure din Turcia.

Astfel, aeronave ale Forțelor Aeriene Române au repatriat, în cursul nopții de miercuri spre joi, 8/9 februarie, încă 10 cetățeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcați de pe aeroporturile din Adana și Malatya.

Numărul persoanelor repatriate cu aeronavele MApN începând de luni, 6 februarie, și până în prezent este de 31 de români și doi cetățeni polonezi.

În cursul zilei de ieri, 8 februarie, trei aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române – un C-130 Hercules și două C-27J Spartan, împreună cu două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, au transportat spre Turcia o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale și echipamente de căutare-salvare, precum și bunuri materiale de strictă necesitate.

Executarea zborului cu aeronavele C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naționale, prin Comandamentul Forțelor Întrunite, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic a NATO.

Cele trei aeronave militare românești și-au început misiunile de transport către Republica Turcia luni, 6 februarie, când  au transportat materiale și prima echipa de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

 

x x x

 

În conformitate cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 4 din 8 februarie, privind suplimentarea acordării de asistență internațională, cu titlu gratuit, Republicii Turcia, Ministerul Apărării Naționale va desfășura, de asemenea, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.

Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania.

 

 

 

Biroul de Presă al MApN