Recomandari culturale ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania

Uniunea Artiștilor Plastici din România vine în întâmpinarea iubitorilor de frumos și recomandă pentru acest sfârșit de săptămână mai multe evenimente excepționale realizate de membrii săi:

La Galeria Romană din București, pictorul Christian Paraschiv, artist stabilit la Paris și câștigător al Marelui Premiu UAP în anul 2021, realizeză un dalog cu gruparea NOIMA, înființată la Timișoara, în urmă cu 20 de ani și din care fac parte: Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Dialogul pe care se sprijină expoziția „Locul inimii noastre” evocă un demers al lui Christian Paraschiv intitulat Dans mon Coeur. În contextul unor realități trăite – investigații și intervenții medicale – Paraschiv construia în 2017, pornind de la o arhivă de imagistică medicală, un proiect de pictură și alte media. Întâlnirea cu NOIMA aduce o nouă perspectivă asupra tandemului inimă – privire. Vernisajul va avea loc vineri, 10 februarie 2023, ora 19.00, Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, București, iar expoziția va fi admirată până pe 10 martie 2023.

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează vineri, 10 februarie 2023, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, un triplu eveniment cultural la care sunt invitați atât iubitorii artelor plastice, cât și cei ai muzicii și ai literaturii pentru copii. La ora 18ꓽ00 în Galeriile Artex, Cozia Pasaj 1 și Cozia Pasaj 2 va fi vernisată expoziția anuală de grup „SEMNE DE PRIMĂVARĂ”, curatoriată de pictorul Gheorghe Dican și realizată cu participarea membrilor filialei  și a invitaților lor. Cu această ocazie va avea loc și lansarea cărții de poezii pentru copii „Balul jucăriilor”, semnată de Elena Dican. În încheiere, vizitatorii se vor delecta cu un mini-concert susținut de pianista Galina Nemțanu și invitații ei.

Sâmbătă 11 februarie, de la ora 11, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București (sala Victor Ion Popa, șos. Kiseleff, nr. 28-30) are loc finisajul celei de-a doua ediții a Salonului de Miniatură, organizat de Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară. Curatori: Dalina Bădescu și Pavel Șușară. Cu acestă ocazie vor fi acordate premiile Davino și premiile speciale ale salonului.

La Timișoara la Galeriile Park (str. George Enescu, nr.1) și Helios (Piața Victoriei, nr.6) continuă până pe 23 februarie cea de-a 92-a ediție a Salonului Artelor Vizuale. La acest eveniment de tradiție expun alături de membrii filialei, absolvenți ai facultăților de arte și artiști membrii ai U.A.P.R. din filialele din țară. Un juriu alcătuit din: Gloria Grati, Constantin Catargiu, Bogdan Nueleanu, Petrică Ștefan, Mihai Moroz și preziat de Vasile Pintea a selectat 103 participanți și a hotărât de asemenea acordarea a două premii: PRIMUS INTER PARES a revenit  lui Ștefan Kelemenpentru lucrarea “Camuflaj”, iar PREMIUL PENTRU TINERET a fost obținut Ovidiu Marius Batista pentru creația  “La Dictadura de la Belleza”