Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Guvernul României a aprobat deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova, Bumbăta-Leova, precum şi înfiinţarea Punctului Vamal de Frontieră Bumbăta. Decizia a fost luată pentru fluidizarea traficului transfrontalier la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova.

După debutul agresiunii militare ruse din Ucraina, Guvernul României a făcut demersuri continue de a sprijini autorităţile din Ucraina, dar şi cetăţenii ucraineni, inclusiv din perspectiva fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, fie că ne referim la graniţa cu Ucraina sau la graniţa cu Republica Moldova, de asemenea, utilizată pentru tranzitul de mărfuri, dar şi de persoane dinspre Ucraina. Ca atare, continuă demersurile de a reduce timpii de aşteptare, atât în privinţa tranzitului comercial, cât şi în privinţa cetăţenilor. Urmează, în baza deciziei luate de Guvern, să fie făcute demersurile pentru a deschide noul punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova, Bumbăta-Leova, precum şi înfiinţarea Punctului Vamal de Frontieră Bumbăta, aflată în subordinea Biroului Vamal de Frontieră Albiţa, pentru traficul internaţional rutier, în sectorul unui pod flotant care va fi instalat între aceste două localităţi Bumbăta, România, respectiv Leova, Republica Moldova. Intrarea în funcţiune a acestui punct de trecere se va realiza după asigurarea infrastructurii necesare, a personalului şi utilităţilor, în contextul în care fluidizarea traficului la frontiera dintre România şi Republica Moldova este o prioritate.

Guvernul a mai aprobat, printr-un memorandum, ca punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, respectiv Orlovka din Ucraina, va funcţiona şi în regim portuar pentru a ameliora tranzitarea frontierei de stat dintre România şi Ucraina, în prezent acesta funcţionând în regim de bac.

 

2) Numărul cetăţenilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă în România după declanşarea războiului a ajuns, luni, la 5.787, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.  Cei mai mulţi dintre ucraineni, 1.682, s-au angajat în industria prelucrătoare, 839 şi-au găsit locuri de muncă în construcţii, iar 582 în comerţ. Din totalul celor 5.787 de cetăţeni ucraineni angajaţi în România, după 24 februarie 2022, 2.128 sunt în Bucureşti, 466 în judeţul Bistriţa-Năsăud (nord-vest), 409 în Argeş (sud) şi 324 în Timiş (vest).

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro

Radio Romania International