THE NEW YORK TIMES: Contrazicând declarațiile Ucrainei, România afirmă că nicio rachetă rusească nu a intrat în spațiul său aerian

Anterior, principalul comandant al armatei Ucrainei afirmase că două rachete rusești ar fi traversat spațiul aerian al Moldovei și României înainte de a intra în Ucraina

THE NEW YORK TIMES (SUA), 10 februarie 2023 – Vineri, Ministerul Apărării din România, o țară membră a NATO, a declarat că o rachetă rusească a ajuns la circa 35 km. de frontiera țării, dar nu i-a traversat teritoriul, declarația contrazicând astfel afirmațiile militarilor ucraineni.
Anterior, în cursul aceleiași zile, principalul comandant militar al Ucrainei afirmase că două rachete rusești ar fi traversat teritoriul Moldovei și României înainte de a intra în Ucraina și de fi direcționate împotriva țării sale.
Deși, în cursul războiului, au mai fost semnalate rachete rusești în spațiul aerian moldovean, ar fi fost pentru prima oară când o asemenea rachetă rusească ar fi intrat și în spațiul aerian românesc. O asemenea încălcare ar risca să sporească tensiunile între NATO și Moscova.
Într-o declarație, Ministerul român al Apărării a afirmat că, în momentul când în nordul teritoriului țării ar fi fost detectată o rachetă, două avioane militare, implicate în manevre sub comanda NATO, ar fi fost redirecționate spre zonă, dar ele și-au reluat misiunea inițială din momentul clarificării situației.
Chiar și după declarația românilor, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pretins din nou că rachetele rusești ar fi trecut prin spațiul aerian al României după ce au survolat Moldova. „Asemenea rachete sunt o provocare la adresa securității colective a NATO”, a declarat el într-un mesaj video difuzat vineri după-amiază. „Este vorba despre o teroare care poate fi și trebuie să fie oprită”.
NATO a refuzat să comenteze episodul. Ministerul de Externe al Moldovei a confirmat că niște rachete ar fi trecut prin spațiul său aerian și a spus că l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a discuta incidentul.
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al ministerului moldovean, a condamnat violarea spațiului aerian al țării sale, făcând următoarea declarație: „Respingem cu tărie recentele acțiuni și declarații dușmănoase legate de Republica Moldova, niște demersuri care, pentru poporul nostru, sunt inacceptabile”.
Rachetele implicate în incident se înscriau într-un atac al rușilor de mai mare amploare, în care erau implicate zeci de drone, rachete simple și rachete de croazieră care vizau infrastructura ucraineană de primă importanță în țară.
Anterior, Rusia a lansat drone și rachete spre Ucraina, care au traversat Moldova, provocând protestele diplomaților guvernul din țară. În octombrie, resturile unei rachete rusești doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană au aterizat într-un sat de frontieră din Moldova.
Începând de anul trecut, de când Rusia și-a lansat invazia totală în Ucrainei, au apărut îngrijorări potrivit cărora conflictul s-ar putea extinde fie intenționat, fie din întâmplare.
În noiembrie, când o explozie din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, s-a soldat cu moartea a doi oameni, oficialii ucraineni s-au grăbit să declare că incidentul s-a datorat unei rachete rusești. Atunci când s-a constatat că incidentul s-a datorat unei rachete ucrainene, temerile legate de perspectiva unei mai mari implicări a NATO au mai scăzut.
Oficialii occidentali au făcut publice concluziile acelor investigații, având în vedere că, atât NATO, cât și Rusia afirmă că nu vor să se implice într-un război reciproc direct. Deși statele membre ale NATO au trimis în Ucraina ajutoare de ordin militar, ambele părți au depus eforturi ca să împiedice propagarea războiului în țările vecine.
Vineri, Valeri Zalujni, comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, a spus într-o declarație că două rachete de croazieră de tip Kalibr, care fuseseră lansate din Marea Neagră, au traversat spațiul Republicii Moldova la ora 10 dimineață, după care, 15 minute mai târziu, au traversat și spațiul aerian al României. El a spus că, ulterior, rachetele au revenit în Ucraina după ce au trecut printr-un punct în care frontierele celor trei țări se intersectează.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene din Ucraina, Iurii Ihnat, a declarat pentru publicația Ukrainska Pravda că, vineri, Ucraina ar fi putut să doboare rachetele, dar nu a ripostat imediat din cauza riscurilor la care ar fi expus populația unei țări străine.
Articol de Mark Santora și Monika Pronczuk în colaborare cu Martina Stevis-Grineff

Traducerea: Alexandru Danga