Cutremur cu magnitudinea 5,7 în Oltenia-Vâlcea

Realizator: Un cutremur de pământ s-a produs în România în această după-amiază la ora 15:16. Seismul, cu 5,7 grade magnitudine pe scara Richter, a avut epicentul în zona Oltenia-Vâlcea și s-a produs la 40 de kilometri adâncime; a fost urmat de două replici, de 3,4 și 3,5 grade magnitudine pe scara Richter, produse la o adâncimi între 5 și 10 kilometri. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului apreciază că seismul inițial a fost unul semnificativ.
Ieri a fost înregistrat un alt cutremur semnificativ, de 5,2, cu epicentrul în aceeași zonă, produs la o adâncime de 15 kilometri. Suntem acum în direct cu corespondentul nostru în județul Gorj, Răzvan Stoichiţoiu. Acolo, cutremurul de astăzi s-a resimțit intens la fel ca cel de ieri. Bună ziua, Răzvan! Care este acum situația în zonă?
Reporter: Bună ziua! Într-adevăr. Un nou cutremur s a produs în urmă cu puțin timp. Din primele informații acesta a fost de 5,7 scara Richter, s-a produs la 40 de kilometri, în aceeaşi zonă ca cel de ieri . Cutremurul de la ora 15:16 a avut și două replici înregistrate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, de 3,4 şi 3,5 grade pe scara Richter. Cutremurul de astăzi vineri la nici 24 de ore de la seismul înregistrat ieri tot aici, în județul Gorj, dar de această dată seismul a fost mult mai puternic. Oamenii sunt panicați, iar la Primăria Tg. Jiu coşurile de fum s-au desprins și au avariat mai multe autovehicule. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime. Cărămizi şi tencuială au căzut de pe mai multe clădiri din municipiu, dar nu s-au prăbușit. Cam atât de aici, din Târgu Jiu. Revin cu detalii.


Realizator: Mulțumim, Răzvan Stoichițoiu. Cutremurul a fost resimțit și în Valea Jiului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara a informat că nu au fost înregistrate apeluri prin serviciul unic de urgență și nici nu au fost semnalate pagube sau distrugeri, dar pompierii au ieșit să patruleze prin orașele din zonă pentru a se asigura că nu e niciun pericol, iar comitetele locale pentru situații de urgență au trimis echipe de verificare pe teren – ne-a transmis corespondentul nostru, Ilie Pintea./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie)