Legislativul comunitar a dat undă verde pentru introducerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare

Parlamentul European a adoptat planul REPowerEU, prin care Uniunea Europeană acordă țărilor membre fonduri nerambursabile pentru a-și îmbunătăți sectorul energiei și a scăpa treptat până în 2030 de dependența de importurile de gaze și petrol din Rusia. Practic, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, legislativul comunitar a dat undă verde pentru introducerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare. Daniela Coman relatează.
Reporter: Planul REPowerEU are o valoare totală de 20 de miliarde de euro fonduri nerambursabile, la care fiecare stat membru va avea acces cu respectarea obiectivelor stabilite de această nouă lege europeană, și anume: diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, îmbunătățiri care să ducă la reducerea consumului, ajutoare la plata facturilor acordate cetățenilor, accelerarea procesului de trecere la energia verde. Eurodeputatul român Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European pe acest proiect:
Siegfried Mureșan: Sprijin pentru a reduce dependența de Rusia, a îmbunătăți infrastructura, a îmbunătăți eficienţa energetică și a accelera tranziția spre energie verde. Largă majoritate în Parlamentul European pentru implementarea acestui nou fond menit să reducă presiunea de pe oameni, de pe întreprinderi, în aceste vremuri de dificultate în ceea ce privește acoperirea cheltuielilor cu energia electrică.
Reporter: România va beneficia de o alocare de 1,4 miliarde de euro din acest fond pentru finanțarea unor proiecte în domeniul energiei, bani pe care va trebui să îi cheltuiască până în 2026. Guvernul de la București trebuie să înainteze spre aprobare Comisiei Europene propriul proiect de investiții până pe 30 aprilie cel târziu./avladucu/atataru