Parlamentul European a adoptat Declaraţia de solidaritate cu victimele cutremurului din Turcia şi Siria

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Parlamentul European şi-a exprimat, ieri, solidaritatea cu victimele cutremurului din 6 februarie şi a adoptat Declaraţia „Răspunsul european la tragedia care a lovit Turcia şi Siria”.
Reporter: Daniela Coman – Declaraţia privind catastrofa umanitară lăsată în urmă de seisme a fost prezentată de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola:
Roberta Metsola: Zeci mii de oameni au fost uciși, alte mii sunt răniți sau sunt încă prinși sub dărâmături şi vreau să subliniez că Europa este alături de popoarele turc și sirian. Mecanismul nostru de Protecție Civilă a fost activat. Am trimis imediat ajutoare și continuăm să trimitem. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor uciși, către cei blocați sub dărâmături, către cei răniți, precum și către salvatorii care luptă zi și noapte să salveze vieți. Vă invit să păstrăm un minut de reculegere în memoria victimelor acestui cutremur.
Reporter: Comisarul european pentru gestionarea crizelor, slovenul Janez Lenarčič, a prezentat în fața eurodeputaților o sinteză a ajutoarelor trimise de Uniunea Europeană în Turcia și Siria și a anunțat organizarea unei conferințe a donatorilor pentru reconstrucție, luna viitoare. În dezbaterile care au urmat, parlamentarii europeni au susținut cu putere ajutorarea în continuare a oamenilor care suferă de pe urma catastrofei, dar au atras atenția că nu trebuie făcută nicio concesie celor două regimuri autoritare și corupte care conduc Turcia și Siria./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie)