Planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Rusia plănuieşte răsturnarea guvernării proeuropene de la Chişinău, prin luări de ostatici şi atacarea instituţiilor cu ajutorul unor mercenari străini, a afirmat, ieri, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu doar câteva zile mai devreme, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vorbise în Consiliul European despre un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova. La sfârşitul anului trecut, mai mulţi oficiali de la Chişinău au declarat că Rusia poartă deja un război hibrid împotriva Moldovei, iar informaţii că Moscova ar viza şi această ţară au apărut în spaţiul public încă din primele luni ale războiului din Ucraina.
Reporter: Mihaela Dicusar, Radio Chișinău – Planul Kremlinului de a întreprinde acțiuni subversive nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing. Șefa statului a accentuat că Rusia nu a pus punct acestui plan:
Maia Sandu: Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.
Reporter: Maia Sandu a precizat că, prin aceste acțiuni, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Republica Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei.
Realizator: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, ieri, că este profund îngrijorat de încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova şi a reiterat susţinerea deplină a României şi a UE pentru dezvoltarea şi integrarea europeană a acestei ţări. Europarlamentarul Eugen Tomac i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării şi să sporească sprijinul acordat pe toate palierele Republicii Moldova. La Washington, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că informaţiile privind un posibil complot de răstunrare a guvernului Republicii Moldova sunt profund îngrijorătoare şi nu sunt în afara limitelor comportamentului rusesc./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie)