Talibanii afgani interzic Ziua Îndrăgostiților: „Aparține necredincioşilor”

Poliția morală a talibanilor din Afganistan a interzis sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților.
O sărbătoare care în această țară nu a fost niciodată celebrata pe scară largă, deși în ultimii ani, unii afgani înstăriți care trăiesc în orașe au început să cumpere flori de Ziua Îndrăgostiților. Interdicţia impusă de autorităţi a făcut ca pe cunoscuta Stradă a Florilor din Kabul, cele câteva magazine care continuă să expună în vitrine flori și ghirlande în formă de inimă, să fie frecventate de foarte puţin clienţi. Talibanii au explicat că Ziua Îndrăgostiților ”nu este islamică și nu face parte din cultura afgană, este o zi pentru necredincioși”. Motivele invocate sunt enumetrate pe diferitele pancarte afișate în magazine, care poartă antetul Ministerului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului, în care potenţialii cumpărători sunt atenţionați: ”Evitaţi să sărbătoriţi Ziua Îndrăgostiților!, pentru că e ca şi cum aţi arăta simpatie față de Papa creștin”.
Un corespondent AFP a declarat că oficiali din cadrul ministerului în cauză îmbrăcați în uniformele lor albe, au patrulat în zona Flower Street acompaniaţi de o escortă înarmată, pentru a verifica dacă interdicția este, sau nu aplicată, şi a remarcat că un cuplu de tineri cuplu care cumpăraseră flori pe furiș flori, au părăsit rapid ”magazinul” la vederea patrulelor de poliție.
”Situația s-a schimbat: nu putem sărbători Ziua Îndrăgostiților ca în alți ani”, s-a plâns un comerciant pe nume Zahrah. „Dar o sărbătorim oricum – a adăugat el -. Există unele restricții, situația nu este bună și noi o sărbătorim acasă”.
De când au venit la putere în august 2021, autoritățile talibane au impus numeroase restricții asupra vieții sociale din țară, în special împotriva femeilor, excluzându-le efectiv din viața publică.www.ansa.it
https://www.ansa.it
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel