Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Consulul general al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, a participat la recent la acțiunea organizată de Grampet, GFR și Fundația Toflea care au donat prin intermediul Fundației Scheherazade 100 de generatoare și 200 de calorifere electrice cetățenilor ucraineni.

Fundația Scheherazade, prezentă pentru a 10-a oară în Ucraina, de la începutul războiului, contribuie la livrarea produselor de necesitate în contextul actual. O parte dintre generatoarele și caloriferele donate au fost  distribuite în regiunea Cernăuți, iar restul au fost transmise către populația din Harkov și din regiunea Herson.

Grupul Grampet are un rol important ca întreprindere românească în situația complexă actuală, de la momentul declanșării războiului  transportând peste 1 milion de tone de produse petroliere și cereale din Ucraina în portul Constanța.

 

2) Operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au preluat anul trecut aproape 10,25 milioane de apeluri (cu 90.000 mai puţine decât în 2021), dintre care urgenţele au reprezentat aproape 58%. În 2022, numărul apelurilor de urgenţă preluate într-o limbă străină a crescut cu 16% faţă de anul precedent. S-au înregistrat peste 24.300 de astfel de apeluri faţă de aproape 21.000 în 2021. Numărul apelurilor la 112 procesate în limba ucraineană şi rusă a crescut la peste 1.000 în 2022 faţă de 2021, când au reprezentat mai puţin de 50 de cazuri.

Anul trecut, operatorii STS ai Serviciului de urgenţă 112 au gestionat urgenţe în diferite limbi străine, au oferit sprijin de traducere pe timpul interviului şi al intervenţiei pentru îngrijiri medicale de urgenţă, operaţiuni de căutare şi salvare în zonele montane din apropierea graniţei sau în colaborarea cu autorităţile locale şi cele din ţările vecine. Fiecare operator stăpâneşte cel puţin o limbă de circulaţie internaţională, printre care engleză, franceză, spaniolă, ucraineană, maghiară, italiană, germană, turcă, rusă, greacă şi bulgară.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.