Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, peste 220.000 de refugiaţi au intrat în contact cu lucrători sociali români care au încercat să le ofere ajutor, dar traumele trăite de oamenii care au fugit din calea războiului îi afectează şi pe cei care le oferă sprijin. Din acest motiv, lucrătorii organizaţiilor din societatea civilă au nevoie de o pregătire specială pentru a rezista provocărilor emoţionale. Camelia Crişan, directorul general al Fundaţiei Progress, care desfăşoară activităţi de sprijin pentru refugiaţii ucraineni, a declarat că salvatorii celor care aveau nevoie de salvare încep să experimenteze diverse stări, care trec de la un sindrom de stres sever, de burnout, până la a suferi ei înşişi forme uşoare de stres posttraumatic.

Lucrătorii sociali din zona graniţei României cu Ucraina au fost pregătiţi de medici specialişti în gestionarea traumelor la copii şi adulţi, pentru a interacţiona mai bine cu această categorie vulnerabilă de beneficiari şi, în acelaşi timp, pentru a face mai bine faţă propriilor provocări emoţionale şi fenomenului de burnout instalat după un an de război. În acest context, a fost organizat un workshop de acomodare emoţională pentru lucrătorii organizaţiilor din societatea civilă, la care au participat activiştii din toată România, care sunt în linia întâi de sprijin pentru refugiaţii ucraineni.

Este important ca acei care lucrează cu persoanele traumatizate, cum sunt cele care trec printr-un război, să ştie să se protejeze, nu doar să-i protejeze pe alţii, spune medicul psihiatru Vladimir Nica. Psihologii sunt antrenaţi să îşi gestioneze propriile emoţii, lucru care nu se întâmplă la persoane obişnuite, care nu sunt pregătite să interacţioneze cu persoanele traumatizate, cu refugiaţii, şi de aceea au nevoie de un instructaj, cum să se protejeze de emoţiile neplăcute cu care vor intra în contact. 

2) Biblioteca Metropolitană București găzduieşte până pe 3 martie expoziția internaționale de artă „Peaceful Sky – Ukraine – Romania”. Evenimentul este inițiat de Organizația pentru Tineret „Healthy Ukraine” și susținut de Ambasada Ucrainei în România

Expoziția, aflată la a 15-a ediție, cuprinde lucrări de pictură și grafică realizate de copii ucraineni și români, incluși într-un program de terapie prin artă. La vernisaj au participat elevi ai Colegiului „Dinu Lipatti” din Bucureşti, care au susținut un recital de muzică clasică, ca şi  ansamblul „Septima” din Odesa, care a oferit un spectacol de dans.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional