Doi delfini roz, salvați în Columbia

Doi delfini roz, o specie pe cale de dispariție, au fost salvați dintr-un afluent al Rio Meta, un râu din estul Columbiei, unde au fost prinși de ape puțin adânci, a anunțat, luni, marina colombiană.
Un filmuleț difuzat de această instituție prezintă mai mulți ofițeri în uniformă transportând mamiferele cu ajutorul unui hamac, apoi specialiști la sol verificând starea animalelor, stropindu-le continuu cu apă. Confruntați cu riscul iminent al morții acestor mamifere, experții au acționat rapid, echipați doar cu hamace și plase de pescuit. În aproximativ 17 minute, ei au scos femela și puiul ei din estuarul în care erau prinși, le-au verificat starea de sănătate și, în cele din urmă, i-au eliberat în Caño Juriepe, situat la aproximativ 500 de metri distanță, a relatat Erika. Gomez, coordonatoarea Fundației Omacha, care a participat la operațiunea de salvare de lângă granița venezueleană cu forțele de securitate, autoritățile de mediu și ONG-uri. Această operaţiune de salvare a avut loc pe 13 februarie şi s-a datorat unei alerte a comunităţii, a indicat aceeaşi sursă.
Femela adultă cântărea în jur de 140 kg, iar puiul ei, tot femelă, cântărea în jur de 35 kg, a spus Gómez, de asemenea biolog. Habitatul delfinului roz, sau Inia geoffrensis cu numele său științific, se întinde din Brazilia până în Venezuela, trecând prin Columbia, Peru, Ecuador și Bolivia. Este o specie pe cale de dispariție, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.
Pentru Institutul de Cercetare a Resurselor Biologice Alexander von Humboldt, „pescarii principalii călăi ai delfinului roz din Columbia, un mamifer care poate atinge 2,8 metri lungime și poate cântări mai mult de 220 de kilograme”. Dar și alți factori au rolul lor de jucat în dispariția treptată a delfinului roz din Columbia: contaminarea râurilor cu mercur și încălzirea globală care provoacă schimbări în fluxul afluenților din habitatul lor./rcostea

(www.lefigaro.fr – 21 februarie)