La un an de la invazia Ucrainei, ICR Varșovia se alătură campaniei „Rugă pentru pace”

Institutul Cultural Român de la Varșovia să alătură campaniei „Rugă pentru pace”, lansată de Radio România Cultural în cadrul amplei inițiative „Viața într-o valiză”, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

În cadrul acestui eveniment, poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, citește un scurt fragment din romanul Internat, semnat de autorul ucrainean Serhii Jadan:

Într-o zi, după ce te-ai trezit din somn, vezi că afară arde ceva. Tu n-ai aprins acel foc. Dar și tu ești nevoit să-l stingi.

În parteneriat cu Radio România Cultural, ICR Varșovia a pregătit materialul vizual cu subtitrări în limba polonă și-l difuzează pe rețelele de socializare, site și You Tube în data de 24 februarie, marcând un an de la începutul războiului din Ucraina.
Acțiunea romanului Internat, considerat una dintre cele mai impresionante cărți despre războiul din Donbas, se desfășoară pe fundalul războiului și pune accent pe consecințele acestuia.

Serhii Jadan s-a născut în 1974, la Starobilsk, și a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Harkiv. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: Generalul Iuda (1995), Balade de război și reconstrucție (2001), Anarchy in the UKR (2005), Internat (2017) și Jazz în Donbas (2017). Versurile sale sunt cântate de cele mai cunoscute formații rock din Ucraina.
Serhii Jadan a primit celebrul Premiu al Păcii, acordat de Uniunea Editorilor și Librarilor din Germania, distincție care este decernată din 1950 și care a mai fost primită de Václav Havel, Mario Vargas Llosa, Amos Oz, Hermann Hesse, Svetlana Aleksievici, Orhan Pamuk și mulți alții. În 2022, Serhii Jadan a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură de Academia Poloneză și a obținut Premiul pentru Libertate al Fundației Frank Schirrmacher.
Cunoscutul scriitor ucrainean se află de la începutul războiului în orașul natal, Harkiv, unde sprijină ca voluntar armata ucraineană.