Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Camera de Comerţ şi Industrie a Ucrainei pentru consolidarea relaţiilor de afaceri şi dezvoltării cooperării economice dintre cele două state. Memorandumul cuprinde un articol care face referire la crearea şi gestionarea în comun a unei platforme pentru valorificarea oportunităţilor economice referitoare la viitoarea reconstrucţie a Ucrainei. Astfel, CCIR va selecţiona companiile româneşti cu potenţial adecvat cerinţelor lansate de partea ucraineană.

Din primele momente ale agresiunii militare a Rusiei, CCIR şi-a exprimat solidaritatea cu omologii ucraineni, sprijinind eforturile de continuitate a activităţii oamenilor de afaceri din această ţară. Am ajutat la fluidizarea transporturilor de mărfuri dinspre Ucraina, am contribuit la crearea unui culoar pentru transportul de ajutoare către Ucraina şi am fost consultaţi de mediul de business ucrainean în privinţa relocării unor afaceri importante în România, a declarat preşedintele Camerei, Mihai Daraban.

Acest război ne-a afectat profund pe toate planurile, Ucraina înregistrând pierderi mari în ceea ce priveşte activitatea comercială. Dacă putem să vorbim de un lucru pozitiv din tot acest conflict, este apropierea faţă de vecinii noştri români, cu ajutorul cărora am reuşit să trecem peste multe dificultăţi, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Ucrainei, Gennadiy Chyzhykov 

2) La Centrul de Instruire al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Târgu Mureş (centrul României) vor sosi noi echipe de angajaţi ai Ministerului de Interne din Ucraina pentru cursuri de pregătire ca paramedici şi ca instructori de paramedici. În urmă cu câţiva ani au mai fost pregătiţi ucraineni la Târgu Mureş ca paramedici, acum însă este un proiect finanţat de NATO. Un alt centru de pregătire este la Oradea, nord-vest.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat că în cele două centre, din Târgu Mureş şi Oradea, vor fi pregătiţi ca paramedici şi instructori de paramedici circa 200 angajaţi ai Ministerului de Interne din Ucraina.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional