În Franţa, guvernul restricţionează consumul de apă potabilă

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – În Franţa, guvernul înăsprește restricțiile la consumul de apă potabilă, după ce numeroase regiuni ale țării au fost plasate în stare de alertă din cauza deficitului de umiditate din sol. Corespondenta RRA, Daniela Coman, transmite de la Paris:
Reporter: Deficit de apă în sol, lacuri și râuri cu debite scăzute până la minime istorice, o iarnă extrem de secetoasă, care nu a permis refacerea rezervelor din pânza freatică. Dacă nu se iau măsuri imediate, sute de localități riscă să rămână total fără apă întreaga vară viitoare, a avertizat ministrul mediului, Christophe Béchu, la încheierea unei reuniuni cu prefecții:
Christophe Béchu: Toată Franța, toate departamentele se află în acest moment sub valorile normale ale umidității solului. Din august 2021 am înregistrat 15 luni de deficit de precipitații; suntem într-o stare de alertă.
Reporter: Sunt zone unde restricțiile pentru populație la consumul de apă potabilă au rămas în vigoare de astă-vară, în altele – au fost reintroduse recent. Este interzisă stropirea peluzelor și a grădinilor, spălarea mașinii, umplerea piscinelor. În cele cinci departamente declarate în alertă maximă a fost sistată până la noi ordine aprobarea oricăror proiecte de construcții noi. Ministrul mediului a mai anunțat că guvernul lucrează la un plan extins privind mai buna gestionare a resurselor de apă, ce va fi prezentat în curând./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)