Mumie de 600-800 de ani, găsită în geanta unui fost livrator în Peru

La sfârşitul săptămânii trecute, poliția peruană a confiscat o mumie prehispanică „veche de 600 până la 800 de ani” aflată în rucsacul izoterm al unui fost livrator la domiciliu care susține că a ținut-o la el acasă mai bine de 30 de ani. Julio Cesar Bermejo, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat preventiv, au declarat marți autoritățile.
Ministerul Culturii a indicat că „proprietatea culturală prehispanică”, cu o vechime estimată între „600 și 800 de ani”, a fost identificată ca fiind aceea a „un bărbat adult mumificat, probabil originar din partea de est a Puno”, o regiune din Anzii peruvieni aflată la aproximativ 1.300 de kilometri sud-est de Lima. Poliția a descoperit mumia ghemuită în timpul unui control efectuat sâmbătă într-un parc din Puno.
Într-un videoclip care a devenit viral pe rețelele de socializare, Julio Cesar Bermejo explică unui jurnalist local că mumia, botezată „afectuos” „Juanita”, a fost ținută „aproape 30 de ani” în casa familiei sale. Potrivit acestuia, ea fusese recuperată de tatăl său de la un polițist care îi datora bani. „Acasă, ea stă în camera mea, se culcă cu mine. Eu am grijă de ea, o păstrez, e ca iubita mea spirituală”, a mai spus tânărul. Totuși, potrivit Ministerului Culturii, „nu este Juanita, este Juan”, explicând că, după o analiză rapidă a cutiei craniene, ar fi cadavrul unui bărbat de cel puțin 45 de ani.
Julio Cesar Bermejo a negat că ar fi vrut să vândă mumia și a susținut că o poartă în rucsacul izoterm pentru a le-o arăta „prietenilor” săi înainte de a o dona unui muzeu din regiune. Ministerul Culturii „a dispus imediat sechestrarea” rămășițelor mumificate „pentru a proteja și conserva patrimoniul”. (www.lalibre.be – 1 martie)/rcostea